1970-1980

1970-1980

Lees hier alle verslagen en nieuwsberichten van het seizoen 1977-1978 >>

Deze periode is nog steeds het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van onze vereniging. Zowel organisatorisch als sportief ging het de club voor de wind. Kijkend naar dat laatste dan kan geconcludeerd worden dat onze club de plaats Hoogeveen op de kaart zette. Met bestormde de top van het amateurvoetbal met als absolute hoogtepunt het landskampioenschap bij de zondagamateurs in 1978.

Als tweedeklasser won Hoogeveen in het seizoen 1972-1973 voor de eerste keer de Noordelijke districtsbeker. Op 17 juni 1973 werd in Norg Olyphia uit Noordwolde met 3-0 verslagen.Winnaar Noordelijke KNVB-beker 17 juni 1973 te Norg

EAchter v.l.n.r.: Egbert Smid (grensrechter), Jan Vorwalt (verzorger), Dirk Schievink (trainer), Gerrie Eefting, Eddy Bulder, Frits Muller, Wim Benjamins, Kees Werkhoven, Harry Lunenborg, Henk Buning, Hilbert Mulder (leider).
Voor v.k.n.r.: Roel Zuidema, Klaas van der Sleen, Henk Eefting, Yme Boersma, Arend Pot, Albert Post, Roelof Hoveling, Willie Buning.

De opmars startte pas echt in het seizoen 1973-1974. In een spannende competitie werd Hoogeveen onder leiding van trainer Dirk Schieving kampioen van de tweede klasse met één punt voorsprong op concurrent Leeuwarden.

Kampioensreceptie promotie naar 1e klasse (27-04-1974)
Kampioensreceptie in de Tamboer
VEEL GESCHENKEN VOOR HOOGEVEEN

De voetbalclub Hoogeveen heeft zaterdag in de foyer van het cultureelcentrum “De Tamboer” in Hoogeveen de kampioensreceptie van het eerste en het tweede elftal gehouden. De bestuursleden en de spelers werden tijdens deze bijeenkomst door tal van verenigingen en instanties uit Hoogeveen en wijde omgeving in de bloemetjes gezet. Er kwam zelfs een afvaardiging vanuit Dokkum om de nieuwe eersteklasser te feliciteren.

Compliment


Voorzitter Ted de Haas van de blauwwitten complimenteerde de spelers namens het bestuur voor de geleverde prestatie. Burgemeester Oosterhof van Hoogeveen, van geboorte Amsterdammer, betreurde het dat Ajax op dit ogenblik niet zo goed uit de verf komt, maar toonde zich verheugd over de titels van zijn ‘onderdanen’. Namens het gemeentebestuur schonk hij Hoogeveen een cadeaubon. Vervolgens gaven de heer Donker (namens Afdeling Drenthe van de KNV B), Boxem (van de Sportfederatie) en Zwiers (namens de voetbalclub Elim) de beste wensen aan Hoogeveen. De heer Eefting uit Oosterhesselen, vader van de tweeling die in de hoofdmacht van Hoogeveen speelt, bood een boekje aan, getiteld ‘Hoogeveen vol humor naar de eersteklas’. Alle spelers kregen van de Heer Bonen namens de supportersclub een leren weekendtas. Trainer Dirk Schieving ontving van de voorzitter een horloge.

Feest

Later op de avond is er nog flink feest gevierd. Arend Pot, Eddy Bulder, Wim en Gerard Benjamins en Anton Veld kregen een gouden zegelring, omdat deze spelers tien jaar in het eerste team van Hoogeveen hadden gespeeld. Speciale aandacht was er ook voor Piet Scholten, die zich vijftien jaar lang verdienstelijk had gemaakt als bestuurslid. De supportersvereniging verraste hem met een bureau en een klok.

STERKE BAND


De Heer Bonen gaf wederom blijk van de uitstekende en sterke banden tussen v.v. Hoogeveen en de supportersvereniging. Voor het eerste en tweede plus begeleiding een fraaie tas. Voor trainer Schieving en de vereniging een enveloppe met inhoud. Voorzitter de Haas had nog de aangename taak om trainer Schieving met een horloge te onderscheiden.Kampioen 2e klas  1973-1974
Achter v.l.n.r.: Egbert Smid (grensrechter), Gerard Benjamins, Roelof Hoveling, Klaas van der Sleen, Arend Pot, Wim Benjamins, Frits Muller, Lucas Veldkamp, Max Timmer (verzorger), Hilbert Mulder (leider). Voor v.l.n.r.: Roel Zuidema, Hilco Kip, Gerrie Eefting, Eddy Bulder, Yme Boersma, Henk Eefting, Roelof Schipper, Dirk Schievink (trainer).

Een jaar later kon de vlag opnieuw in top en werd men overtuigend kampioen in de eerste klasse. Men bleef de nummer twee Valthermond vijf punten voor. Het op dat moment hoogste amateurniveau, de Hoofdklasse, was bereikt!Kampioen 1e klasse 1974-1975
Achter v.l.n.r.: Ted de Haas (voorzitter), Rinus Waltz (ass.trainer), Fokke de Jong, Karel Liklikwatil, Frits Muller, Wim Benjamins, Roelof Hoveling, Harry Lunenborg, Alex Liklikwatil, Henk Eefting, Max Timmer (verzorger), Egbert Smid(grensrechter),Hilbert Mulder(leider). Voor v.l.n.r.: Dirk Schievink, Arend Pot, Klaas van der Sleen, Yme Boersma, Eddy Bulder, Bertus Benjamins, Reind van der Laan, Lucas Veldkamp.

Het debuutseizoen in de Hoofdklasse verliep nog wisselvallig. De ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd en met slechts een punt voorsprong op de degradatieplaatsen wist Hoogeveen zich als nummer tien te handhaven. Een jaar later werd de opmars verder voortgezet en eindigde men als vierde.

En toen kwam het memorabele seizoen 1977-1978.

Het toenmalige bestuur had voor het seizoen trainer Bas Paauwe aangetrokken. Een trainer met visie, vooruitstrevendheid en een geweldige dadendrang. Hij zette Hoogeveen op de rails en zorgde voor een uitgebalanceerd elftal. Een elftal dat bestond uit eigen jongens en daardoor een grote affiniteit had met de achterban. Uitgaande van het collectief speculeerde Paauwe op de kansen van de blauwwitters en vond dat een periodetitel er zeker in moest zitten. Het werd dus meer, want aan het eind van de competitie wist hij de daad bij het woord te voegen. Op de laatste wedstrijddag had men twee punten voorsprong op Rheden, dat ook de tegenstander was het op die laatste speeldag. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een gelijkspel en daarmee was het kampioenschap een feit. We konden ons opmaken voor een verlengstuk in de vorm van de strijd om het algemeen kampioenschap van Nederland. Heel Rheden heeft dat geweten, want de grote schare meegereisde supporters schalden door de straten: ,,Hoogeveen is kampioen, daar kon zelfs Rheden niets aan doen.’’

Acht bussen en een grote schare auto’s zorgden voor een ware zegetocht door Hoogeveen. Een tocht die eindigde op het Bentinckspark. Daar sprak burgemeester Oosterhoff, staande op een barkruk, de feestende massa toe. De klus, met name van trainer Bas Paauwe, was geklaard. In het kielzog van het vlaggenschip behaalde overigens ook het 2e elftal de titel, waardoor men zich verzekerde van de strijd om de landstitel voor reserveteams in Zeist.

Het eerste elftal kon zich opmaken voor de algehele titel bij de zondagamateurs. Hierin waren gerenommeerde clubs als VUC (Den Haag) en Geldrop de tegenstanders. De voortekenen voor een goed verloop waren slecht, omdat na de laatste competitiewedstrijd onze doelman Sies Wever afhaakte. De starre houding tegenover de trainer deed laatstgenoemde besluiten de reservedoelman op te stellen.


Naast deze affaire kende Hoogeveen nog schorsingen, blessures en ziekte, zodat men vooraf kansloos werd geacht tegen het als schotvaardig bekend staande VUC. Niet met fraai voetbal, maar wel met tomeloze inzet werd er uiteindelijk een 0-0 uit het vuur gesleept. De tweede wedstrijd, bijgewoond door 4000 toeschouwers, dreigde de strijdt om de nationale titel een verrassende wending te geven. Hoogeveen nam namelijk een 1-0 voorsprong. Dat Geldrop inhoudelijk toch wat meer in haar mars had, bleek tenslotte uit de 1-4 eindstand. Over en uit dacht iedereen, maar zo dacht Paauwe met zijn Boys er niet over. Uitlatingen van de VUC-trainer als zou Hoogeveen ‘boerenkoolvoetbal’ spelen, motiveerden de groep dusdanig, dat met 1-0 van de Hagenaars gewonnen werd.

De wonderen bleken toen de wereld nog niet uit, want de als underdog gestarte en van ‘boerenkoolvoetbal’ betichte Hoogeveen-formatie presteerde het ongelooflijke. Het verraste in een uitwedstrijd Geldrop, door met 1-2 te winnen. Op dat moment was Hoogeveen uitgespeeld en moest het wachten op de sportieve daden van VUC tegen Geldrop. De gehele selectie en supporters waren afgereisd naar Den Haag en zagen VUC met 3-0 winnen. Het ongelooflijke was gebeurd: Hoogeveen was landskampioen bij de zondagamateurs! Hoogeveen vierde een groot feest op het veld van VUC. Een unieke gebeurtenis in de Hoogeveense voetbalgeschiedenis.

x

Kampioen zondagamateurs van Nederland seizoen 1977-1978
Bas Paauwe (trainer), Hilbert Mulder (leider), Adrie Torenvliet (verzorger), Eddy Bulder, Jan Swart, Henk Klaster, Albert Gelmers, Klaas van der Sleen, Roelof Hoveling, Lucas Veldkamp, Rudie Mensing, Rinus Waltz(ass.trainer).
René Koopman, Roel Smand, Henk Eefting, Wim Benjamins, Karel Liklikwatil, Yme Boersma, Ron de Haas, Max Timmer (verzorger).
 

x

x

 

x

x

x

x

x

x

x

x

De club die niet geacht werd kampioen te worden, werd dat wel. Bij de plaatselijke intocht die volgde op de terugkeer uit Den Haag, gaven duizenden Hoogeveners op ondubbelzinnige wijze blijk van hun waardering voor de prestaties van de pupillen van trainer Bas Paauwe. Later zou de strijdt om de algehele titel tegen ACV wel verloren gaan. De vraag is nu of we ooit weer zo’n gebeurtenis aan ons voorbij zien trekken. De tijden zijn veranderd, ook op het hoogste niveau binnen het amateurvoetbal, maar wie weet ……


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!