Winst in cruciale topper

Hoogeveen heeft titelkansen weer in eigen hand

Verslag: Christian Zuidema - Samenvatting + interviews: Gerjo Stegeman - Foto's: Janet van der Weij

Meppel – In een spannende wedstrijd heeft Hoogeveen zichzelf weer alle zicht op de titel verschaft. Tegen directe concurrent Alcides móest er gewonnen worden. Eenvoudig was dat zeker niet, maar een effectief Hoogeveen won de wedstrijd wel: 1-3.

Effectiviteit is niet bepaald iets waar Hoogeveen normaal goed in is. Het verzilveren van kansen is meestal nogal een strijd en dat heeft de ploeg ook de nodige punten gekost. Maar juist die effectiviteit was vandaag bepalend. Waar Alcides het betere van het spel had en ook de meeste kansen kreeg, was het Hoogeveen dat zaken deed. Daarbij mag best gezegd worden dat het wel om fraaie aanvallen ging waar individuele klasse bepalend was.

Proberen

Mede door de personele problemen bij Hoogeveen koos trainer Nico Haak verassend voor Daniël Manning als rechtsback en Shakki Mohamed als linksvoor. De fanatieke Mol, die al een paar keer prima inviel, begon dit keer in de basis. In de beginfase ging het nog aardig gelijk op. Slecht uitverdedigen namens Hoogeveen bood Alcides via Shimeri echter wel de eerste kans. In een lastige hoek was Borgman de baas. Gaandeweg nam Alcides steeds meer het heft in handen. Hoogeveen verloor de slag op het middenveld en kwam niet aan het voetballen Alcides deed dat beter, zeker met de snelle Shimeri en via veel dode spelmomenten werd het gevaarlijk. De fraaiste kans was voor Lijzen, die echter de paal trof. Hoogeveen kwam niet veel verder dan een schot van Manning en een uitval via Hartman waar doelman Bos net op tijd was.

Alcides was wel gevaarlijk. Shimeri testte Borgman nog eens, Luycks schoot over en ook Wobbes deed dat. Alcides kreeg weliswaar niet puur opgelegde kansen, maar met wat meer zuiverheid had het gemakkelijk kunnen scoren. Nadat Manning weer richting middenveld ging om wat meer voetballend vermogen te creëren, stabiliseerde het duel wat. Opvallend genoeg was het bovendien Hoogeveen dat vlak voor rust wél scoorde. Manning kopte goed door en de goed spelende Mohamed kwam op snelheid alleen voor Bos. Hij maakte het bekeken af en bracht Hoogeveen op een verrassende voorsprong.

Daadkracht

Direct na rust was Alcides via een fraaie poging van Van ’t Ende weer als eerste gevaarlijk. Het schot ging echter hard voorlangs. Hierna bleef Hoogeveen echter vrij goed op de been. Voetballend bleef het mager wat Hoogeveen liet zien, waarbij het vaak niet veel meer wist te bedenken dan strijd en een lange bal. Toch waren de zorgen niet te groot. Alcides drukte wel, maar kansen waren er lange tijd niet. Hoogeveen liep echter wel vrij ver achteruit en dan is één moment van onachtzaamheid genoeg voor een tegentreffer. Zo was het ook. Invaller Frank Fokke kreeg net iets te veel ruimte en na wat half ingrijpen viel de bal bij hem in de voeten voor de intikker: 1-1.

Hoogeveen moest dus weer komen. Opvallend genoeg lukte dat nog best aardig. Niet dat de ploeg nu ineens Alcides terugdrong. Sterker, Nick Borgman moest flink ingrijpen op een schot van Komduur uit de tweede linie. Maar er was wel meer druk op de bal en durf bij Hoogeveen. In de 84e minuut nam Roemahlewang snel een vrije bal en plaatste de bal over 60 meter prachtig in de loop bij de losbrekende Manning. Manning twijfelde niet en schoot fraai de bal achter Bos. Hoogeveen veerde op en de meegereisde supporters konden los.

Spanning

Gespeeld was het hierna niet. Alcides nam nu risico en kreeg ook nog kansen. Borgman moest nog eens goed optreden op een inzet van Fokke, terwijl hij ook prima optrad bij een schot van Van ’t Ende. Maar er lag natuurlijk veel ruimte. Na een prima interceptie van invaller Nick Dekker werd hij zelf door de ook ingevallen Lunenborg weggestuurd. Alleen voor de doelman wachtte hij keurig op de mee opgekomen Yildirim die als linksback vanaf rechts de bal in het lege doel schoof. Het was daarmee ook meteen gedaan. Drie uiterst belangrijke punten. Hoogeveen blijft namelijk weliswaar twee punten achter, maar met één duel minder gespeeld. De strijd om de titel ligt dus weer helemaal open. De boodschap is simpel: geen punten meer verspelen…!

Alcides – Hoogeveen: 42e Mohamed 0-1, 72e F. Fokke 1-1, 84e Manning 1-2, 90e Yildirim 1-3

Opstelling Hoogeveen: Borgman, Kreeft, Van Dijk, Mohamed, Yildirim, Roemahlewang, Kleinheerenbrink, Wieringa (89e Lunenborg), Manning, Hartman, Mol (57e Santing), Hartman (73e Dekker)