Throwback Thursday

Deze keer gaan we terug naar het seizoen 1996-1997. Hoogeveen was na twee seizoenen tweede klasse terug in de eerste klasse en werd onder leiding van trainer Jan Wielink meteen weer kampioen. De kampioenswedstrijd was thuis tegen Zwartemeer. De beelden zijn van RTV Drenthe.

Hoogeveen - Zwartemeer 2-1

In zeer moeizame wedstrijd

Laatste minuut blijft ook in kampioenswedstrijd heilig

(door Gerjo Stegeman)

HOOGEVEEN - Alles voor het kampioensfeest was vooraf al geregeld bij Hoogeveen. Er waren echter vaker kampioenskandidaten in de beslissende wedstrijd onderuit gegaan. Dat besef heerste er voor aanvang van de wedstrijd ook bij een groot aantal Hoogeveners. Tegenstander Zwartemeer vocht immers voor haar laatste kans om degradatie te voorkomen en zou zich niet zomaar gewonnen geven. Iets wat in de praktijk ook bleek. Hoogeveen ging dan ook met een 0-1 achterstand rusten en moest in de tweede helft alle zeilen bijzetten. Toen echter bekend werd dat Sneek van WKE had gewonnen, kwam aan alle onzekerheid een eind. Tevens besloot men de wedstrijd in steil af te sluiten, door in de laatste minuut ook nog de overwinning te behalen. ,,De laatste minuut is hier heilig in het stadion,'' was dan ook de reactie van 'kampioenstrainer' Jan Wielink na afloop.

Jan Wielink moest het voor aanvang van de kampioenswedstrijd bijna doen zonder de gehele verdediging waar hij het seizoen mee gestart was. Freddy ten Caat, Rudi Pol, Alex Tohatta en Ed Sabander ontbraken allen wegens een schorsing. Hierdoor nam Edwin van der Sleen de plaats van Rudi Pol in. Samen met Roel Benjamins en Fernando Santing vormde hij de defensie. Laatstgenoemde spelers deden dat tegen Zwartemeer zeer verdienstelijk. Van der Sleen had het in de eerste helft ontzettend moeilijk met zijn directe tegenstander Herman Kracht. De 1500 toeschouwers zagen overigens een zeer matig Hoogeveen in de eerste helft. De ploeg leek hinder te ondervinden van de druk van het kampioen worden. Er werd veel balverlies geleden en de passes kwamen niet aan. Zwartemeer was verrassend dan ook de betere ploeg in de eerste helft. De beste, en enige, kans was wel voor Hoogeveen. Een diepe bal van Roel Smand belandde bij Marco de Grip, die vrij voor de keeper de bal over het doel schoot.
Na een half uur was het aan de andere kant wel raak. Een diepe bal belandde bij Herman Kracht, die vrij mocht uithalen en keeper Ten Hoonte kansloos liet. Het betekende de verdiende openingstreffer voor de ploeg uit Klazienaveen. Hoogeveen liet het publiek dan ook een klein beetje in de steek. Jan Wielink trakteerde zijn manschappen in de rust dan ook op een donderspeech. ,,Ik was slecht te spreken over het niveau van bepaalde spelers. Zo voerden sommige spelers hun taak niet goed uit. Daar komt bij dat de druk misschien wel te groot was,'' aldus Wielink.

PROOI

In de tweede helft ging het eerst niet veel beter en kreeg Herman Kracht zelfs een goede mogelijkheid op de 0-2. Zijn kopbal was echter een prooi voor keeper Erik ten Hoonte. Na tien minuten viel onverwachts toch de gelijkmaker. Een hoge bal belandde op het hoofd van Erik Hegen, die met zijn kopbal de keeper het nakijken gaf. De stand bij Sneek - WKE was op dat moment 1-2, waardoor Hoogeveen moest winnen. Hoogeveen kwam na de gelijkmaker beter in de wedstrijd en kreeg via Erik Hegen en Marco de Grip ook twee goede mogelijkheden. Om kwart voor vier trilden de tribunes plotseling op hun grondvesten, toen bekend werd dat Sneek in de slotfase toch nog WKE had weten te verslaan. Het kampioenschap was daarmee een feit en Hoogeveen kon vrijuit voetballen om zo het publiek toch nog op een tweede treffer te kunnen trakteren. Daar was Henri Reinders twee keer dicht bij, maar telkens verloor hij het van de doelman. In de blessuretijd was het echter toch weer raak. Een vijf tegen twee situatie werd goed uitgespeeld via Erik Hegen, waarna Gerwin Rundervoort de bal beheerst afrondde. Voor de vijfde keer dit seizoen was de wedstrijd in de laatste minuut beslist in het voordeel van Hoogeveen.
,,Ons sterkste punt kwam weer eens naar voren: het scoren in de laatste minuut. Het was echter een zeer nerveuze wedstrijd. In de eerste helft liep het totaal niet bij ons. Toen we echter hoorden dat WKE had verloren van Sneek, kon het voor ons niet meer stuk,'' was de reactie van middenvelder Dick Kroezen na afloop. Ook Erik Hegen liep te genieten. ,,De entourage was vandaag prachtig. We konden het publiek dan ook niet in de steek laten. Toch dacht ik dat er geen spanning in de spelersgroep heerste. In de eerste helft was er meer sprake van een bepaalde matheid. Jan Wielink heeft ons in de rust echter wakker geschud.''
Hoogeveen keerde door de winst terug in de hoofdklasse. Vreugde en verdriet lagen echter dicht bij elkaar, want door het verlies is Zwartemeer zo goed als zeker gedegradeerd. Iets wat gezien het vertoonde spel gisteren niet echt nodig was geweest.

Hoogeveen - Zwartemeer: (0-1) 2-1. Scoreverloop: 30e Herman Kracht 0-1, 55e Erik Hegen 1-1, 92e Gerwin Rundervoort 2-1. Scheidsrechter: Bedingh. Gele kaart: Michel Ratuohaling (Hoogeveen). Toeschouwers: 1500. Opstelling Hoogeveen: Ten Hoonte, Ratuohaling, Benjamins, Van der Sleen, Santing, Reinders, Kroezen, Rundervoort, Smand, De Grip, Hegen.