Velden zijn niet correct ingevuld

Throwback Thursday

We gaan terug naar het seizoen 1994-1995. Wat velen niet weten is dat John Dahl Tomasson toen als speler van SC Heerenveen zijn debuut maakte op de Nederlandse velden tegen Hoogeveen. De Deen gold toen als een groot talent en zou later successen boeken met o.a. Feyenoord, AC Milan en het Deense elftal. Het deed in 1994 mee met Heerenveen 2 in de bekerwedstrijd tegen Hoogeveen. Hieronder het bewijs.

Hoogeveen - Heerenveen 2 1-8 (beker)

Semi-profs met 1-8 langs Hoogeveen

Heerenveen 2 schiet Hoogeveense bekerdroom aan flarden


(Door Gerjo Stegeman)

HOOGEVEEN - Het leek allemaal zo mooi. Na de 5-3 overwinning tegen SVBO moesten nu de reserves van Heerenveen 2 er aan gel­oven. Wie met deze gedachte afgelopen zaterdag de wedstrijd Hoogeveen - Heerenveen 2 ging bezoeken, kwam uiteindelijk bedrogen uit. De enigszins gehandicapte ploeg van Jan Verheyen ging met maar liefst 1-8 onderuit. Dat gebeurde overigens grotendeels met tien spelers, want bij een stand van 0-2 kreeg Freddy ten Caat in de 38e minuut zijn tweede gele kaart. Dit vanwege commentaar op de leiding. Dit was overigens ook de oorzaak van zijn eerste gele kaart. Grote man bij Heerenveen was Tony Alberda. De Fries wist Edwin Prins vijf keer te passeren.

Jan Verheyen moest het afgelopen zaterdag doen zonder de twee geblesseerden Marcel Heslinga en topscorer Marco de Grip. Laatst genoemde wordt binnenkort geopereerd aan zijn gebles­seerde enkel. Het verlies van deze twee geblesseerden bleek moeilijk op te vangen. Met name voorin kwam Hoogeveen kwaliteit te kort. Dit omdat Roel Smand en Henri Reinders van origine geen echte spitsen zijn.
Toch hield Hoogeveen in het eerste half uur goed stand tegen Heerenveen 2, waarin het Deense talent John Dahl Tomasson zijn debuut maakte. De Deen tekende vorige week een contract bij Heerenveen, terwijl hij ook in de belangstelling stond van Barcelona, PSV, Ajax en Feyenoord. In de 9e minuut was Hoog­eveen voor de eerste keer gevaarlijk. Het was Dennis van Dijk die na een goede actie de bal klaarlegte voor Ed Sabander. Deze probeerde de bal over de uitkomende keeper Kooistra te stiften. Laatst genoemde redde echter op prima wijze. Nadat Jan Harm Schippers in de 11e minuut zijn schot op voortreffe­lijke wijze zag worden gestuit door keeper Edwin Prins, was het tien minuten later Roel Smand die Hoogeveen op voorsprong had kunnen brengen. Smand werd de diepte ingestuurd en kon alleen op de doelman afgaan. Het bleek echter maar weer eens dat Smand niet meer de snelle vleugelspits van weleer is. Hij kwam snelheid tekort en werd uiteindelijk door drie Friezen van de bal gezet.

BESLIST

Uiteindelijk kwamen de Friezen toch op voorsprong. In de 27e minuut was het Schippers die een voorzet vanaf de rechterkant afrondde. Twee minuten later leek de wedstrijd al beslist. Het was Gose Benjamins die een kapitale fout maakte en de bal recht in de voeten schoof van Tony Alberda. Alberda had vervolgens vrij baan en geen moeite om Prins voor de tweede keer te passe­ren. Zeven minuten voor het rustsignaal moest de ploeg van Jan Verheyen ook nog eens met tien spelers verder. Nadat Freddy ten Caat in een vrij vroeg stadium van de wedstrijd al een gele kaart vanwege praten had gekregen, vond hij het nogmaals nodig om scheidsrechter Perdok iets toe te roepen. Resultaat: de tweede gele kaart. Een fout die een geroutineerde speler als Ten Caat niet had mogen begaan. Het betekende tevens Ten Caat's derde gele kaart van dit seizoen, waardoor hij de volgende wedstrijd vanaf de zijkant moet toekijken.
Na de thee was het prijsschieten voor Heerenveen. In de 50e minuut was het al weer raak. Na een goede actie van Alberda maakte het Deense supertalent John Dahl Tomasson het karwei af. Zeven minuten later vergrote Andre van Tuinen de marge tot vier. De Hoogeveners straalden totaal niets meer uit en lever­den in de tweede helft een wanprestatie. Positieve uitschieter bij Hoogeveen was Edwin v/d Sleen die in de tweede helft een goede invalbeurt maakte. Hij kon echter ook niet voorkomen dat Heerenveen onder aanvoering van Tony Alberda verder uitliep. In de 64e minuut liepen Ratuohaling en Tohatta elkaar voor de voeten, waarna Alberda er als de kippen bij was om de bal in de touwen te schieten. Uiteindelijk was het Hoogeveen dat in de 74e minuut iets terugdeed. Dennis van Dijk werd de diepte ingestuurd en haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit. Keeper Kooistra was kansloos op de inzet van Van Dijk. Toch was deze treffer geen reden voor Hoogeveen om er nog even een schepje bovenop te doen. De Friezen konden hierdoor in de laatste tien minuten via twee keer Victor Schoenmakers en een formidabele treffer van wederom Alberda uitlopen tot 1-8. Een afgang voor Hoogeveen. De ploeg kwam tegen de semi-profs natuurlijk kwaliteit te kort. Maar een score van 1-8 had met een beetje meer strijdlust kunnen worden voorkomen.

MENTALITEIT

Trainer Jan Verheyen was na afloop dan ook enorm teleurge­steld. ,,We hadden afgesproken in ons eigen tempo te spelen. Het eerste half uur lukte dat goed. Via Smand en Sabander kregen we zelfs twee uitstekende mogelijkheden. Maar we ve­spelen dan binnen twee minuten door twee domme fouten de wedstrijd. De tweede helft moet je dan niets anders doen dan de schouders er onder zetten en voor elkaar knokken. Dat is echter niet gebeurt. Het is een wedstrijd geweest die je absoluut niet kunt verkopen aan de mensen in en rond de club. '' Overigens gaf aanvoerder Edwin Prins vorige week het gebrek aan motivatie bij een aantal spelers aan als een van de rede­nen van het matige presteren van de ploeg. ,,Ik denk dat het niet een kwestie van motivatie is, maar van mentaliteit. Er wordt hard en scherp getraind en afgelopen zondag kon je tegen Weerdinge ook zien dat er gestreden werd. Dus aan de motivatie ligt het volgens mij niet. Het is meer een kwestie van mentaliteit en karakter. Mij hoefden ze vroeger voor een wedstrijd niet te motiveren. Maar als je vanmiddag ziet dat er maar twee spelers zijn die er helemaal voor gaan, is dat natuurlijk een slechte zaak.'' ,,Het ontbreekt ons gewoon aan mentaliteit en karakter. Dat is echter niet trainbaar. Je kunt het alleen maar aangeven. Ik hoop dan ook dat de selectie straks weer helemaal fit is. Diegene die het laten afweten kunnen dan vervangen worden. Er zullen dan ook zeker koppen gaan val­len. Er is dan sprake van een gezonde concurren­tie. 
Overigens werkt Mathieu Huizinga aan een comeback bij Hoog­eveen. Huizinga nam twee jaar terug min of meer afscheid. Hij heeft echter besloten om de draad toch weer op te pakken. De terugkeer van Huizinga zal een welkome versterking voor de ploeg zijn. Huizinga is namelijk juist een van de spelers die altijd voorop gaat in de strijd.

v.v. Hoogeveen - s.c. Heerenveen 2: 1-8 (0-2). Scoreverloop: 27e Jan Harm Schippers 0-1, 29e Tony Alberda 0-2, 50e John Dahl Tomasson 0-3, 57e Jan Harm Schippers 0-4, 64e Tony Alber­da 0-5, 74e Dennis van Dijk 1-5, 80e en 83e Victor Schoenma­kers 1-6 en 1-7, 87e Tony Alberda 1-8. Scheidsrechter: Perdok. Gele kaarten: Dik Kroezen en Bennie Kouwen (Hoogeveen). Rode kaart: Freddy ten Caat (2x keer geel). Toeschouwers: 150. Opstelling Hoogeveen: Edwin Prins, Gose Benjamins (Edwin v/d Sleen), Dik Kroezen, Alex Tohatta (Rudie Pol), Bennie Kouwen, Freddy ten Caat, Michel Ratuohaling, Ed Sabander, Roel Smand, Dennis van Dijk, Henri Reinders.

 

 Naar overzicht