Rekenfout Hoogeveen zaterdag

Hoogeveen zaterdag strandt in het zicht van de haven

Verslag + samenvatting: Gerjo Stegeman

EMMEN - Hoogeveen zaterdag bleef in de ‘poule des doods’ in sporthal Angelslo verrassend ongeslagen, maar strandde uiteindelijk wel. Emmen werd uiteindelijke poulewinnaar en bleef daarmee HZVV voor. De roodwitten zijn nog niet in ‘finalevorm’ maar bleven net als Hoogeveen wel ongeslagen.

Foto: Bennie Wolbers

Vooraf werd Hoogeveen zaterdag als outsider bestempeld in deze poule met gerenommeerde ploegen die tijdens vorige edities een behoorlijke reputatie hadden opgebouwd. Niet ten onrecht bleek woensdagavond. Ondanks het gemis van Guido ten Cate bleef er nog voldoende kwaliteit over. Zo hebben Brian Leepel en Marcel Linthorst natuurlijk ook hun sporen verdiend en hetzelfde geldt voor de uitblinkende Ruben de Haas.
Tegen Emmen had men het in de eerste wedstrijd wel moeilijk. Een aantal keren wist men echter te ontsnappen totdat Sem Nijkamp de score opende. Gek genoeg was dat het kantelpunt in de wedstrijd. Hoogeveen kwam sterk terug en Eduard Kobes raakte de paal. Uiteindelijk was de 1-1 van Marcel Linthorst verdiend.
HZVV schoot uit de startblokken tegen CSVC en kwam via Alex Zomer en Lorenzo Valente al snel op voorsprong. HZVV liet het tempo vervolgens zakken en de Coevordenaren terugkomen in de wedstrijd. Dion Jongbloed bracht de spanning terug en had zelfs de gelijkmaker op de voet. Uiteindelijk maakte Noah ten Brinke in de slotfase aan alle onzekerheid een eind en werd het alsnog 3-1.

HOOFDROL

In de tweede wedstrijd van Hoogeveen tegen Rolder Boys een hoofdrol voor de scheidsrechter. Deze verzuimde een overtreding van Rolder Boys te bestraffen met geel. Een misser waar hij terecht op werd geattendeerd door Eduard Kobes, die vervolgens heel kinderachtig zelf de gele kaart kreeg. De overtalsituatie werd vervolgens goed uitgespeeld en Frank Suurd zette de ploeg uit Rolde op voorsprong.
Hoogeveen had vervolgens lange tijd niets in te brengen en mocht van geluk spreken dat het slechts bij één tegen treffer bleef. De gelijkmaker van Brian Leepel kwam dan ook min of meer uit de lucht vallen. Roemahlewang mistte vervolgens nog een uitstekende kans, waarna Brian Leepel een blunder van Ferdi Hidding wel genadeloos afstrafte. Hoogeveen leek de eerste overwinning te gaan behalen totdat in de slotfase een schot van Ferdi Hidding via de paal en Jacco Tuinstra alsnog heel ongelukkig in het doel verdween.
Emmen won vervolgens van CSVC, waarna HZVV het opnam tegen Rolder Boys. De wedstrijd leek een kopie van die tegen CSVC. Opnieuw kwam HZVV snel op voorsprong en opnieuw was het Alex Zomer die scoorde. Jan Hup maakte er met een enorme pegel vervolgens 0-2 van. Al snel bracht Frank Suurd uit een vrijetrap de spanning terug. HZVV ontsnapte vervolgens een aantal keren aan de gelijkmaker en sprong zelf slordig om met de ruimte die ontstond.

OPDRACHT

Hoogeveen had vervolgens maar één opdracht en dat was winnen van het puntloze CSVC. Eenvoudig ging dat niet. De opluchting was dan ook groot toen Brian Leepel de enige treffer scoorde.
Emmen won vervolgens in een spektakelstuk met 2-5 van Rolder Boys en zette zo een grote stap naar de halve finale. Uitblinker was oud-Hoogevener Joeri van der Tuin die de mooiste treffer van de avond op zijn naam zette.
Hierdoor leek de opdracht voor HZVV en Hoogeveen in de onderlinge ontmoeting duidelijk. HZVV had genoeg aan een gelijkspel, terwijl Hoogeveen moest winnen. De beginfase was duidelijk voor HZVV en Lorenzo Valente en Alex Zomer waren dichtbij die openingstreffer. Die viel uiteindelijk van de voet van Jan Hup. Hierna nam Hoogeveen het initiatief over en zette het in de slotfase Ruben de Haas in als vijfde veldspeler. Eerst liet Eduard Kobes HZVV nog ontsnappen, maar vlak daarna was doelman Dorland kansloos op de inzet van diezelfde Kobes. Hoogeveen bracht doelman Slot vervolgens weer terug in de ploeg en leek zich te verzoenen met gelijkspel. Achteraf een fatale denkfout. Hoogeveen dacht misschien dat de zes punten voldoende zouden zijn voor een plaats bij de vijf beste nummers drie. Met een doelsaldo van plus één bleek dat echter bij lange na niet het geval te zijn. Zo eindigde een avond waarop men zich uitstekende staande had gehouden toch nog met een kater.
In de laatste wedstrijd speelden Emmen en HZVV alleen nog voor de eer. Sander de Grote bracht de Emmenaren op voorsprong, waarna Yoren Popovic uiteindelijk de 1-1 eindstand op het bord bracht. HZVV eindigde hierdoor als tweede. De ploeg kan nog niet imponeren. De druk is natuurlijk ook groot op de spelers. Ondanks het feit dat de laatste eindzege alweer dateert uit 2009, wordt van de hoofdklasser immers verwacht dat men zich plaatst voor de finaleronde. Dat laatste kan nog steeds. In Dedemsvaart zal het dan echter wel beter moeten.