Hoogeveen herovert koppositie

Ploeg weer op poleposition na winst tegen Purmersteijn

Verslag, samenvatting + reacties: Gerjo Stegeman - Foto's: Albert Stegeman

HOOGEVEEN – Met nog drie wedstrijd te gaan heeft Hoogeveen weer de beste papieren in de strijd om het kampioenschap. De Hoogeveners wonnen zelf moeizaam met 1-0 van Purmersteijn en zagen de concurrenten SDO en DEM verliezen. De marge is hierdoor nu twee punten met de achtervolgers en ook RKZVC lijkt zich nog in de titelstrijd te gaan mengen.

De kampioenskoorts slaat duidelijk toe bij de ploegen bovenin de ranglijst. Niemand bij Hoogeveen rekent zich dan ook al rijk. Duidelijk is wel dat het waarschijnlijk tot de laatste speeldag spannend blijft. Voor Hoogeveen is het eerst zaak om volgende week de uitwedstrijd bij AWC te overleven. Het mist dan vier basisspelers wegens een schorsing. Tel daarbij de geblesseerde afwezigen bij op en de conclusie is duidelijk dat het voor Nico Haak nog een hele klus wordt om uit de sterk uitgedunde selectie een sterke basiself op te stellen.

VOORTVARENDE START

Hoogeveen begon voortvarend aan de wedstrijd met Purmersteijn. Met name het eerste kwartier was men sterk aan de bal, alleen resulteerde dat niet in grote kansen. Daarna zetten de gasten uit Purmerend wat hoger druk en daar had Hoogeveen het moeilijk mee. Het leverde ook gevaar op voor het doel van de Hoogeveners. Zo kreeg men een vrijetrap tegen in het strafschopgebied na een vermeende terugspeelbal. Dit leverde echter niets op. Halverwege de eerste helft raakte Romeo Fecunda de lat en ontsnapte Hoogeveen. Daar bleef het vervolgens ook bij.

Organisatorisch stond het achterin ook goed bij de ploeg van Nico Haak. In de tweede helft kwam er meer dreiging van de thuisploeg, al werd doelman Nick Borgman bijna verrast door een fraaie afstandspoging van Robert Jan Orij. Het was juist Hoogeveen dat het verzuimde om eens van afstand te proberen, zag ook Björn Zwikker. ‘In de rust had ik al eens aangegeven dat we het vaker van afstand moesten proberen. Er lag ruimte en we hadden de wind in de rug. Daarnaast is de bal waar we mee spelen lekker licht, dus als je kunt schieten, moet je dat gewoon doen’, aldus de middenvelder, die twintig minuten voor tijd maar het goede voorbeeld gaf. Halverwege de helft van Purmersteijn haalde hij uit en zag de bal over de mistastende Richard de Groot in het doel verdwijnen.

TE VER TERUG

Daarna maakte Hoogeveen de fout om te ver terug te zakken. ‘Dat vond ik zeker’, beaamde Zwikker na afloop. ‘We hinken dan weer op twee gedachten. Je wilt wel druk blijven geven, maar bent ook vermoeid en blij dat je op voorsprong staat. We lopen vervolgens teveel achteruit.’
Hoogeveen onstnapte vervolgens ook aan de gelijkmaker. Kjelt Engbers maakte een overtreding op Yassin El Yaakoubi, waarna scheidsrechter Rob Wassink meteen floot. Dit tot woede van de gasten, die vlak daarna scoorden.
In de slotfase slaagde Hoogeveen er wel weer in om druk te zetten. Invaller Enrico Schonewille en Thomas Reinders kregen beiden ook vrije doorgang, maar wisten niet te scoren. Het bleef hierdoor spannend.

IRRITATIE NEEMT TOE

De irritatie nam ook toe. Mede door een met kaarten strooiende scheidsrechter Rob Wassink. De leidsman voelde de wedstrijd totaal niet aan. Beide ploegen gingen lange tijd zeer sportief met elkaar om. Het gestrooi met kaarten en het niet kunnen omgaan met kritiek vanaf de zijlijn leidde echter tot veel onvrede. Een ervaren scheidsrechter zoals Wassink is zou moeten weten dat het in dergelijke situaties beter is om even met een kwinkslag te reageren dan meteen autoritair op te treden. Het leverde Purmersteijn uiteindelijk nog twee rode kaarten op. El Yaakoubi kreeg twee keer geel, terwijl Alex Treuren ver in de blessuretijd met rechtstreeks rood naar de kleedkamer kon vertrekken.
Vijf Hoogeveners werden ook op de bon geslingerd, waardoor er volgende week vier spelers geschorst moeten toekijken.

VREEMD COMPETITIEVERLOOP

Zwikker verbaast het niet dat de kaarten nu weer anders liggen en Hoogeveen weer bovenaan staat. ‘Ik vind het niet zo vreemd hoe het competitieverloop is. Er werd vorige week geschreven dat wij de kampioensvorm kwijt zijn. Net als wij verliest DEM nu ook van Silvolde. Vorige week speelden we gelijk tegen Hollandia, wat gewoon een hele goede ploeg is. Als je middenin het seizoen punten verspeelt tegen deze ploegen heeft niemand het erover. Nu wordt er echter heel erg de nadruk opgelegd omdat we in de beslissende fase zitten. Ik denk dan ook dat het niets met druk te maken heeft, maar vooral ook met kwaliteit. De krachtsverschillen zijn gewoon klein. We gaan dan ook zien waar het schip strand.’

Hoogeveen – Purmersteijn: 1-0 (0-0). Scoreverloop: 70e Björn Zwikker 1-0. Scheidsrechter: Rob Wassink. Gele kaarten: Van Dijk, Spijodic, Engbers, Kleinheerenbrink, Tom Heerkes (allen Hoogeveen). Treuren (Purmeresteijn). Rode kaarten: Treuren, El Yaakoubi (2x geel) (beiden Purmersteijn). Toeschouwers: 300. Opstelling Hoogeveen: Borgman, Menno Heerkes, Van Dijk, Hendriks (Schonewille), Spijodic (Manning), Tom Heerkes, Mohamed, Engbers, Zwikker, Kleinheerenbrink, Reinders.

Man van de wedstrijd: Nick Borgman