Verslagen seizoen 1977-1978

Voorbeschouwing seizoen 1977-1978

Bas Paauwe rekent op periodetitel

HOOGEVEEN - Een plaats bij de eerste vier moet er in zitten, als we niet met veel pech te kampen krijgen. Een periode-titel is een leuke bijkomstigheid en in feite reken ik daar ook op. Wij moeten in ieder geval, als die gelegenheid zich voordoet, deze met beide handen aanpakken. Aan het woord is Bas Paauwe jr. (40), Hoogeveens nieuwe oefenmeester, die al driftig speculeert op de kansen van de blauw-witten in het komende seizoen. Afgelopen zondag heeft Hoogeveen het nieuwe seizoen in de Hoofdklasse B ingeluid met een zege op Enschedese Boys. Het eerste optreden was behoorlijk volgens Paauwe, die in Enschede de voorkeur gaf aan de formatie zoals, deze in het vorige seizoen in de laatste periode opereerde. Over Haaksbergen, de tegenstander van a.s. zondag zegt hij: Haaksbergen is een heel andere tegenstander dan Enschedese Boys. Het is een team met duidelijk meer kwaliteit en routine. Vooral een man als Jaco Croes, topscorer van de club, is een zeer gevaarlijke speler.

RUIME ERVARING 

Na vier jaar bij Rohda uit Raalte de scepter te hebben gezwaaid, vond de Zwollenaar het welletjes. Met Rohda stootte hij in een keer door van de tweede klasse naar de Hoofdklasse. Het spreekwoordelijk gezegde verandering van spijs doet eten zou hem op het lijf geschreven kunnen zijn. Paauwe kan bogen op een ruime ervaring zowel bij het amatuer- als het betaalde voetbal. Zo startte hij zijn voetballoopbaan bij WVC in Winterswijk. Daarna volgen HV C Amersfoort, Elinkwijk, Be Quick Groningen, ZAC uit Zwolle en PEC. Hierna werd hij oefenmeester bij achtereenvolgens Sportclub Zwolle, PE C en Rohda. Bij PEC zat Paauwe vijf jaar achter van de Meent, Zalai en Kessler.

BEGELEIDING JEUGD

Bij PEC heb ik ook veel aan de begeleiding van de jeugd gedaan, vertelt de oefenmeester, die vindt, dat het ook de taak van de trainer is, veel aandacht te schenken aan de opleiding van de jeugd. Het liefste zou ik ze allemaal zelf onder mijn hoede willen nemen, maar daarvoor ontbreekt helaas de tijd. Er moet gestreefd worden in de toekomst naar een betere begeleiding van de jeugd, waardoor de afstand tussen de jeugdteams en het eerste elftal kleiner wordt. Het is voor sommige jongens namelijk een grote stap naar het eerste elftal. Ik heb het bestuur al geadviseerd om intern een scheiding te maken tussen recreatie- en prestatievoetbal. Hierdoor kunnen de zgn. prestatieteams beter en optimaal begeleid worden. Dat moet dan wel langzaam opgebouwd worden onder deskundige leiding. Het gunstige gevolg hiervan is, dat je verzekerd bent van een continuering van een brede basis.

SMALLE BASIS

Die basis is bij Hoogeveen wat smal. Ik heb 13 a 14 spelers die op hoofdklasse-niveau zitten. Bij Rohda was die basis breder. Paauwe is echter wel van mening, dat het elftal over kwaliteiten beschikt. Er zijn sowieso vijf spelers, die de kern van het team vormen. Eefting, Wever, Smid, v.d. Sleen en Boersma zijn wel de peilers waarop het elftal rust, door hun brok ervaring. Daarmee wil ik helemaal niet zeggen, dat de andere minder zijn, want neem nou een man als Bulder, dat is iemand die voor de nodige rust in het team kan zorgen.

KENTER
De oefenmeester betreurt het verlies van aanvaller Charles Kenter, die naar Heerenveen vertrok. Paauwe: Voor zijn ontwikkeling is het misschien beter, dat Kenter nu bij Heerenveen zit. Dat besluit moet je respecteren, maar ik blijf het een spijtige zaak vinden.Ook de talentvolle Roel Smand hoopt Paauwe nog een aantal jaartjes bij Hoogeveen te houden. Voor zijn ontwikkeling is het ook beter om nog een poosje in de Hoofdklasse mee te draaien. Ik heb veel spelers zien afgaan, die de stap naar het betaalde voetbal maakten, terwijl ze er in feite nog niet rijp voor waren. Over het peil van het voetbal in de Hoofdklasse zegt Bas Paauwe dat dit de laatste jaren vooruit is gegaan.

Een goede Hoofdklasser is te vergelijken met een matige club uit de eerste-divisie. Er zijn in onze afdeling natuurlijk clubs met minder kwaliteiten, maar die vallen ook onherroepelijk uit de boot. Dat de clubs in de Hoofklasse elkaar weinig maken blijkt wel uit het eindresultaat vorig jaar. Bijna alle ploegen eindigden dicht op elkaar in de ranglijst.

Enschedese Boys - Hoogeveen (28-08-1977) - Uitslag: 0-1

Eefting nuttig voor Hoogeveen

Enschede - De Blauwwitters uit Hoogeveen hebben zich geen betere seizoenopening kunnen wensen. Met het kleinst mogelijke verschil versloeg Hoogeveen, Enschedese Boys. Hoewel een gelijkspel de krachtsverhouding beter had weergegeven. Beide rivalen kwamen in deze ouverture niet tot sprankelend voetbal. Trainer Bas Paauwe: “Natuurlijk zijn we behoudend van start gegaan. Toch vond ik de eerste helft aantrekkelijk, met enkele uitstekende uitschieters. Toen echter ons doelpunt viel hebben de jongens de zaak goed dicht gehouden en dat gaat nu eenmaal ten koste van het spel. Daarmee sloeg de oefenmeester de spijker op de kop, want Enschedes Boys deed er alles aan om de gelijkmaker te forceren. Trainer Paauwe had Yme Boersma in de spits opgesteld die echter weinig ruimte kreeg van voorstopper Ensink, terwijl Jan Smid nauwelijks los kon komen van Holtkamp. Henk Eefting ontpopte zich dan ook als de gevaarlijkste aanvaller van Hoogeveen. Samen met Roel Smand zorgde Eefting voor het meeste gevaar. Toen Yme Boersma na goed doorzetten van Smand halverwege de tweede helft zijn inzet zag gekeerd stond zwoeger Henk Eefting op de juiste plaats om het karwei af te maken: 0-1. In het slotoffensief van Enschedese Boys ontstonden nog enkele gevaarlijke momenten voor het doel van Hoogeveen, maar doelman Sies Wever toonde zich ook nu weer een bekwaam sluitstuk van de defensie.

Hoogeveen start seizoen met zege op Enschedese Boys

Enschede/Hoogeveen - Hoogeveen is het seizoen gestart met een overwinning op Enschedes Boys. Door deze uitslag nestelden de blauwwitten zich al meteen in de kop van het klassement, doordat slechts Emmen ook de eerste competitiewedstrijd wist te winnen in de Hoofdklasse. Voor de rest bleken gelijke spelen troef afgelopen zondag in de prille competitie in de Hoofdklasse B. Ook bij Hoogeveen zou een puntenverdeling de veldverhouding beter hebben weergegeven. Het was in geen geval een duel van hoogstaande kwaliteit, doch dit was mogelijk te wijten aan de opening van het seizoen, waarin de beide teams een voorzichtige start prefereerden. De eertse helft was wel het aantrekkelijkst van het matige duel. Jan Smid en Yme Boersma kwamen niet helemaal uit de verf gistermiddag in Enschede. Smid werd door zijn vaste bewaker Holtkamp aan banden gelegd, terwijl Boersma, die gisteren in de spits opereerde, in bedwang werd gehouden door Ensink.

RUIMTE

Een gevolg hiervan was echter wel dat Henk Eefting meer ruimte kreeg, evenals Roel Smand, die samen met Eefting ook een groot aandeel hadden in het enige doelpunt, dat in deze wedstrijd viel. Het vonnis voltrok zich in de tweede helft in de 71ste minuut. Smand soleerde vanaf het middenveld en leverde een zuivere pass af aan Boersma, die op zijn beurt in de melee van spelers voor het doel van Enschedese Boys inschoot. Via de benen van enkele spelers kwam het leer tenslotte bij de rappe Eefting terecht die in deze rommelige situatie het hoofd koel hield en Hoogeveen beheerst op een voorsprong zette. Voor Enschedese Boys was het doelpunt echter het sein om iets terug te doen. Hoogeveen moest vooral in het laatste kwartier, waarin de Boys een slotoffensief ontketende, alle zeilen bijzetten om te voorkomen, dat de thuisclub op gelijke hoogte kwam. Dat de blauwwitten de voorsprong vasthielden tot de laatste minuut was vooral te danken aan doelman Sies Wever, die gisteren in grootse vorm stak.
OPSTELLING: S. Wever, W. Benjamins, E. Bulder, K. v.d. Sleen, R. Hoveling, J. Smid, R. Mensing, H. Eefting, R. de Haas, Y. Boersma, R. Smand.

Hoogeveen - Haaksbergen (04-09-1977) - Uitslag: 0-2

HOOGEVEEN - Vier punten uit twee wedstrijden, zeker geen slechte start van Hoogeveen in de nog jonge competitie. Dit resultaat werd bereikt, doordat de blauwwitte formatie gisteren Haaksbergen met 2-0 terug wees. Het was evenwel een matig duel alhoewel Hoogeveen hoopvol uit de startblokken schoot.

Slechts de eerste twintig minuten van de eerste helft waren aantrekkelijk om te zien. Reeds in de tweede minuut teisterde Jan Smid het houtwerk en vier minuten later moest de Haaksberger definitief alle registers open trekken om een kopstoot van Yme Boersma onschadelijk te maken. Het leer kon door Evers nog juist van de doellijn worden gehaald, maar nog was het gevaar niet geweken. De bal werd slecht weggewerkt en kwam opnieuw voor de voeten van de ex-Heerenveener die zijn inzet nu echter tot corner zag verwerkt door doelman Boesjes. Hoogeveen bleef aandringen en uit de vloeiende combinaties wisten de blauwwitten talrijke kansen te scheppen.

Een doelpunt kon dan ook niet uitblijven en in de 20ste minuut was het wel raak. Jan Smid lanceerde Yme Boersma, die zich richting doelman Boesjes repte. Alleen Levering vond hij nog op zijn weg, doch de robuuste Hoogeveense spits ontdeed zich gemakkelijk van zijn tegenstander en hij schoof de bal in de uiterste hoek, 1-0. Na het doelpunt stokte echter de Hoogeveense aanvalsmachine. Het peil van de wedstrijd zakte tot ver beneden de middelmaat. Weliswaar ontstonden er nog enkele kansjes voor Hoogeveen maar het niveau van de eerste fase werd bij lange na niet meer bereikt.

Ook in de tweede 45 minuten bleef het bij een gezapige pot. Hoogeveen kroop in haar schulp en nam een afwachtende houding aan. Deze houding werd de Hoogeveners bijna fataal. Haaksbergen kreeg meer vat op het spel, maar liet het vooralsnog afweten. Het had niet veel gescheeld of de gelijkmaker was in de 62ste minuut gevallen. Klaas van der Sleen moest namelijk een inzet van Dijkstra van de doellijn halen. Voor Hoogeveen was dit het sein meer acties te ondernemen. Er kwam wat meer vaart in het spel, doch het bleef vooralsnog bij een aantal individuele acties in de voorste gelederen die bij voorbaat al weinig kans van slagen hadden. Henk Eefting tikte in de 65ste minuut de bal net langs de paal op een pass van Boersma. Slechts twee minuten later kreeg diezelfde Boersma een levensgrote kans om de tweede treffer te scoren, doch hij verzuimde. Uit een voorzet van Smid wilde de Hoogeveense spits het leer ineens inschieten, maar hij kreeg de bal verkeerd op zijn schoen waardoor het bleef bij 1-0. Zes minuten later had Boersma meer succes. Hij wervelde alleen door de Haaksbergse defensie en met een ziedend schot gaf hij doelman Boesjes het nakijken, 1-0.

Hoogeveen klopt laf Haaksbergen

HOOGEVEEN - In een tropische hitte heeft Hoogeveen een verdiende 2-0 overwinning behaald op een laf voetballend Haaksbergen. Het tactisch concept dat Hoogeveen-trainer Bas Paauwe had opgesteld, bleek de enig juiste aanpak voor de defensief ingestelde Haaksbergers.

Het speelde louter op de counter, maar werd door Hoogeveen met eigen wapens verslagen. En terecht, maar niet alleen de sluwe tactiek van Hoogeveen, maar ook de grote inzet van de Drenten in de moordende zon, zorgden voor de zege. Hoogeveen heeft duidelijk aan kracht gewonnen. Heel listig liet Hoogeveen Haaksbergen komen. Trainer Paauwe: We hebben tactisch erg sterk gespeeld. Haaksbergen loerde op de counter, dat weten we van hen. De jongens trapten niet in de val en lieten ruimte over, om de aanval goed te kunnen opbouwen. Voor het publiek is het niet de mooiste manier van spelen, maar voor mij is het duidelijk, dat het spel groeit en dat er collectiever gespeeld wordt. De oefenmeester sloeg de spijker op z'n kop, want Hoogeveen liet bewust de gelegenheid liggen massaal ten aanval te trekken. Haaksbergen dat geen antwoord had op deze tactiek haalde dan ook nauwelijks een voldoende. Klaas van der Sleen en Eddy Bulder, de beide centrumverdedigers, hadden weinig moeite de weg naar doelman Sies Wever te blokkeren. Daar kwam bij dat de beide vleugelverdedigers, Roel Hoveling en Wim Benjamins, betrouwbaar opereerden.

Sensatie

Het duizend man sterke publiek kreeg trouwens al in de beginfase enige sensatie te verwerken. In de tweede minuut knalde Jan Smid keihard op de lat en vijf minuten later kopte Yme Boersma voorbij doelman Boesjes. Levering kopte de bal echter uit het doel. In de 22e minuut kon de Hoogeveense aanhang dan toch juichen. Yme Boersma omspeelde Karreman en gaf doelman Boesjes geen kans 1-0. Hoogeveen dat met veel tempowisselingen speelde bleef voorzichtig de aanval zoeken en gaf Haaksbergen geen kans het middenveld over te nemen. Bovendien waren daar Henk Eefting en Rudie Mensing de baas. Voor de rust kregen Ron de Haas en Roel Smand nog een kans maar Boesjes redde bekwaam. In de tweede helft leek Haaksbergen iets terug te willen doen, omdat Hoogeveen iets minder geconcentreed speelde en Siemens kreeg een goede kans op de gelijkmaker. Wim Benjamins redde echter op de doellijn. Na dit enige wapenfeit van Haaksbergen nam Hoogeveen weer het initiatief en halverwege de tweede helft zorgde Yme Boersma met een vrijwel identieke treffer voor de definitieve zege: 2-0.

De Treffers - Hoogeveen (11-09-1977) - Uitslag: 0-0

Arbiter onthield Hoogeveen doelpunt tegen De Treffers
Hoogeveen vergeet te scoren

Toeschouwers 750, scheidsrechter Hopmans, rust-en eindstand 0-0.

Groesbeek - De openingstreffer en daarmee de eventuele eindoverwinning is Hoogeveen al kort na het begin van het interessante duel tegen De Treffers door de zwak leidende scheidsrechter Hopmans ontnomen. Nadat hij eerst naar het midden had gewezen, keurde hij een doelpunt van het zuiverste water af. Dat Hoogeveen na deze tegenvaller niet alsnog de overwinning behaalde, kunnen de blauwwitten slechts zichzelf verwijten, want kansen waren er in overvloed. De Drenten startten overrompelend en probeerden met sterk aanvallend voetbal een doelpunt te forceren. Deze tactiek slaagde wonderwel, omdat De Treffers deze tactiek duidelijk niet had verwacht. De anders zo betrouwbare defensie van de roodhemden reageerden paniekerig. In de zesde minuut ontving Yme Boersma uit en verre pass van Roel Hoveling het leer op maat. De stevige spits zette verdediger Kersten op het verkeerde been en lobde de bal tegen de lat, waarna Ron de Haas koppend de bal tegen het net deponeerde. Een glaszuiver doelpunt, dat echter door de man in het zwart werd afgekeurd. Hoogeveen zonder de zieke Eddy Bulder (Wim Benjamins speelde op zijn plaats) verwerkte deze tegenslag snel en met vindingrijk aanvalsspel was het heer en meester op de hobbelige grasmat. Ook in de tweede helft leek het een kwestie van tijd eer Hoogeveen zou scoren. De Treffers probeerden de aanvalsgolven van Hoogeveen te weerstaan door harder in te grijpen, maar door het gedisciplineerd optreden van Hoogeveen lukte de roodhemden dit niet.

GROESBEEK/HOOGEVEEN - Het heeft Hoogeveen niet meegezeten bij De Treffers in Groesbeek. Domme pech enerzijds en het ontbreken van de geluksfactor anderzijds hielden de blauwwitten gisteren van een overwinning af in Groesbeek. Want de mogelijkheden van een zege zijn bijna de hele wedstrijd aanwezig geweest. Eddy Bulder was gisteren afwezig. Op zijn plaats stond nu Wim Benjamins, wiens plaats op zijn beurt weer was ingenomen door Karel Liklilwatil.

Hoogeveen, heeft in deze aantrekkelijke wedstrijd, zeker geen afwachtende houding aangenomen. Het tegendeel was eerder waar en dat hadden de gastheren met name in de eerste helft niet verwacht. De Groesbeekse formatie werd overrompeld door de aanvalsdriften van de gasten, die echter in de hele wedstrijd niet tot scoren wisten te komen. Dat was tenminste een mening die o.a. scheidsrechter Hopmans uit Hoogerheide was toegedaan. In de zesde minuut van de wedstrijd lanceerde Hoveling Boersma, die de verdediger Kerstens omspeelde en de bal over de doelman lobde. Het leer kwam via de lat weer in het veld terecht, waar de attent reagerende Ron de Haas inkopte. De arbiter wees al naar de middenstip, doch kwam op zijn beslissing terug, waardoor Hoogeveen een doelpunt en naar later zou blijken de overwinning werd ontnomen.

De pupillen van Bas Paauwe gingen echter niet bij de pakken neerzitten. Hoogeveen bleef beuken op het doel van De Treffers, zeker geen onneembare veste, zoals Smid nog eens bewees. Nadat de blonde Hoogevener met Smand een combinatie had opgezet, verscheen hij alleen voor de doelman van de gastheren, een droomkans om Hoogeveen alsnog op een voorsprong te zetten. Smid hielp jammerlijk de kans om zeep door hoog over te schieten.

Zoals gezegd Hoogeveen creeerde zich legio kansen, doch Fortuna liet het afweten in Groesbeek. Dat was ook het geval in de tweede helft waarin Yme Boersma tegen de lat pingelde en een inzet van Roel Smand door verdediger Giebels van de lijn moest worden gehaald. Het antwoord van De Treffers bleef uit. Het enige noemenswaardige wapenfeit voltrok zich al in de beginfase van de eerste helft. Toen was het de aanvaller Wegh, die met een keiharde kopstoot het doelman Wever even lastig wist te maken, doch daar bleef het bij. Ondanks de puntendeling bleef Hoogeveen koploper in de hoofdklasse B zij het, dat het gezelschap heeft gekregen van Rheden en DOS 19.

Opstelling: S. Wever, K. Liklilwatil, W. Benjamins, K. v.d. Sleen, R. Hoveling, J. Smid, R. Mensing, H. Eefting, R. de Haas, Y. Boersma, R. Smand.

Hoogeveen - Quick'20 (18-09-1977) - Uitslag: 3-1

Blauwwitten behouden koppositie
Hoogeveen klopt Quick

HOOGEVEEN - Een zeer aantrekkelijke eerste helft, een daarmee in schril contrast staande tweede helft, dat was de balans, die gisteren kon worden opgemaakt na 90 minuten voetbal tussen Hoogeveen en Quick 20 uit Oldenzaal. Wel bleef de blauwwitte formatie ongeslagen door de debutant in de Hoofdklasse met een 3-1 nederlaag naar huis te sturen.
Quick , dat het tot noch toe niet onaardig deed in de competitie, heeft het Hoogeveen niet echt lastig gemaakt. Hoogeveen mag echter van geluk spreken, dat de Oldenzalers gisteren niet over betere schutterskwaliteiten beschikten, want dan hadden de blauwwitten mogelijk meer tegendoelpunten om de oren gekregen. Daar tegenover staat, dat de pupillen van Bas Paauwe ook enkele droomkansen onbenut lieten, waardoor de einduitslag hoger had kunnen uitvallen. Zoals gezegd, de eerste 45 minuten waren zeer zeker het aankijken waard. Hoogeveen startte veelbelovend. Koud na het eerste fluitsignaal van de overigens matig leidende arbiter Spaanstra uit IJ lst, pingelde Henk Eefting al de bal in de touwen. Om precies te zijn na 2 minuten officiele speeltijd. Jan Smid passte op Eefting, waarna de rappe middenvelder zich ontdeed van zijn tegenstanders en het leer onbereikbaar voor doelman Wayers in het net joeg, 1-0.

Op het nippertje ontsnapte Hoogeveen acht minuten later aan de gelijkmaker. De buitenspelval van de Hoogeveners funktioneerde niet zoals het behoorde en aanvaller Brookhuis profiteerde gretig van dit misverstand. Zijn schuiver langs doelman Sies Wever rolde echter via de paal buiten het veld. Daarna was het gedaan met de aanvalsdriften van de Oldenzalers. Hoogeveen nam het initiatief en de kansen stapelden zich op. Verdediger Brunink had de grootste moeite om Yme Boersma in bedwang te houden, terwijl Roel Smand bijna alle duels van zijn directe tegenstander Hoogstraaten won. Boersma sprong in de 16e minuut attent op een slordigheidje van Keeper Waijers in. Bij een uittrap van laatstgenoemde wist de robuuste Hoogeveense spits de bal te onderscheppen, doch zijn schot ging jammerlijk naast.

De blauwwitten bleven de veste van Quick 20 voortdurend bestoken. Onafgebroken werd de ene aanval na de andere opgezet, waarbij overigens de afwerking te wensen overliet. Schoten van Eefting, de Haas en Smand misten hun doel. Ook een kopstoot van Boersma leverde niet het gewenste effekt op.

De beste kans om Hoogeveen op 2-0 te zetten kreeg Ron de Haas, die na goed aangeven van Smand verzuimde om raak te knallen. De vrijstaande de Haas, die onbelemmerd kon inschieten, schoof het leer langs de verkeerde kant van de doelpaal. Boersma kon eveneens een solo niet bekronen met een doelpunt. Zijn schot ging voorlangs,waardoor de stand vooralsnog ongewijzigd bleef. Daarin zou echter in de 40ste minuut verandering komen toen uit een vloeiende combinatie Henk Eefting opnieuw scoorde. In eerste instantie was het de werklust van Boersma, die werd beloond. Hij wist een afwachtende Quick20 verdediger de bal op het middenveld te ontfutselen, waarna zijn pass bij de snel opkomende Smid belandde. Een haarscherpe voorzet van de blonde middenvelder werd door de gehele Oldenzaalse defensie gemist, behalve door Eefting. Met een halve omhaal gaf hij doelman Waijers voor de tweede keer het nakijken.
Ook de tweede helft begon spectaculair. In de 47e minuut werd door verdediger Brunink een lobbal van de doellijn gehaald en Jan Smid tekende enkele minuten later voor een fraai genomen vrije trap, die door doelman Waijers onschadelijk kon worden gemaakt.

Hoogeveen liet zich in de tweede 45 minuten terugvallen waardoor er meer kansen ontstonden voor Quick 20, dat zich nog niet gewonnen wilde geven. Vanuit deze defensieve houding gokte Hoogeveen op de counter en naar later zou blijken met succes. Het waren Smid en de Haas die de basis legden voor de derde treffer. Een snelle uitval bracht uiteindelijk het leer bij de vrijstaande Boersma die ongehinderd de voorzet van Ron de Haas kon intikken 3-0. Schoonheidsfoutjes in de Hoogeveense defensie waren er de oorzaak van dat in de 30e minuut bijna het eerste tegendoelpunt was gevallen. Maar ook toen manifesteerde zich weer het gebrek aan schutterskwaliteiten bij de Oldenzalers. Keeper Wever was al geslagen, maar Vaanholt knalde onbeheerst in het zijnet. Een soortgelijke situatie speelde zich even later opnieuw voor het doel van Wever af, maar ook toen miste Quick de schutter, die het karwei doeltreffend kon afronden.

Vijf minuten voor het eindsignaal was het dan toch nog raak. Een defensiefout ging aan de tegentreffer van Quick 20, gescoord door Vaanholt, vooraf. De ruim 1500 toeschouwers hebben in ieder geval een aantrekkelijke wedstrijd gezien, waarin Hoogeveen met name in de eerste helft zich van zijn beste zijde liet zien. Overigens bewees Quick 20 ondanks de nederlaag toch een aanwinst voor de Hoofdklasse te zijn.

Opstelling: S. Wever, K. Liklilwatil, W. Benjamins, K. van der Sleen, R. Hoveling, J. Smid, R. Mensing, H. Eefting, R. de Haas, Y. Boersma, R. Smand.

Hoogeveen - Friesland (25-09-1977) - Uitslag: 2-0

HOOGEVEEN PAS LAAT BINNEN

door Jan Stevens

HOOGEVEEN - Pas in de laatste minuut kreeg Hoogeveen tegenstander Friesland definitief op de knieen. Henk Eefting speelde doelman Oscar Zijlstra uit positie, tikte de bal door naar Yme Boersma, die van dichtbij geen fout maakte: 2-0. Grote opluchting bij de 1500 toeschouwers, die in de tweede helft enkele angstige momenten hadden gekend. Het veel sterkere Hoogeveen slaagde er namelijk niet in het overwicht in doelpunten uit te drukken. Zo kon het gebeuren dat Friesland een paar keer goede uitzichten had op de gelijkmaker. Eerst schoot Veltman tegen de voeten van de uitlopende doelman Sies Wever en kort daarna tikte Wever de bal over het doel bij een hard schot van Balk. Dat Hoogeveen nog zo in moeilijkheden kwam had het aan zichzelf te wijten. De Drenten weigerden consequent de ene fraaie kans na de andere te verzilveren. De aanvalsdrift was zo groot, dat overleg en overtuiging nogal eens ontbraken. De opdracht van trainer Bas Paauwe om zo snel mogelijk te scoren werd prompt uitgevoerd maar daarna stokte de doelpuntenmachine van Hoogeveen. Na vijf minuten al lag de bal achter de voortreffelijke doelman Zijlstra. Yme Boersma trok voor, Jan Smid legde de bal terug op Roel Smand, die via verdediger Molendijk raak knalde: 1-0. Hoogeveen bleef de aanval zoeken, maar maakte de fout de bal steeds hoog voor het doel te gooien. En daar stond keeper Zijlstra, die in de lucht erg sterk is. Zijlstra raakte na twintig minuten geblesseerd, maar speelde op halve kracht verder. De doelman van Friesland had veel geluk bij schoten van Klaas van der Sleen en Liklilwatil, die met assistentie van een aantal verdedigers buiten de palen werden gehouden. In die periode verdedigden de Friezen chaotisch, maar Hoogeveen kon niet profiteren. Zijlstra liet de bal nog eens van de borst springen, maar er was geen Hoogevener voor de rebound. In de tweede helft bleef Hoogeveen sterker, vooral over links via Smand en Eefting. De verrassing in de aanvallen ontbrak, vooral omdat na rust het tempo te laag was. Middenvelder Rudy Mensing was te individualistisch en vertraagde daarmee het spel. Ron de Haas schoot nog eens tegen de uitlopende Zijlstra. Toen doelpunten uitbleven durfde Friesland eindelijk de aanval te zoeken met mogelijkheden voor Veltman en Balk, maar ook bij Friesland ontbrak de juiste richting. Trainer Gerard Lippold verving Bergsma nog door Rienks, maar het mocht niet baten. Hoogeveen trok de volle winst toch tot zich via de treffer van Boersma op de valreep. Twee-nul was ook de juiste uitslag.

Germanicus - Hoogeveen (02-10-1977) - Uitslag: 0-1

Winst tegen Germanicus

Hoogeveen loopt verder uit

Coevorden/Hoogeveen - Weber Germanicus mag dan vorige week een leuke wedstrijd hebben gespeeld tegen Quick 20, tegen Hoogeveen was het gisteren weer huilen met de pet op. Natuurlijk was de barre weersgesteldheid mede debet aan het zeer matige spel van de Coevordenaren - ook Hoogeveen speelde niet een van zijn beste wedstrijden - dat neemt echter niet weg, dat wat het Germanicus van gisteren presteerde uitliep op een wanvertoning. Met het opzetten van een fatsoenlijke aanval hadden de pupillen van trainer Wim van de Heuvel de grootste moeite. Kwam er uiteindelijk toch iets uit wat voor een aanval moest doorgaan, dan was daar een hechte Hoogeveense defensie, die deze vrijwel steeds moeiteloos kon onderscheppen. De 1-0 winst van Hoogeveen mag dan ook verdiend genoemd worden, zij het dat de blauwwitten gistermiddag de reputatie van lijstaanvoerder in de Hoofdklasse B niet helemaal waar konden maken. Maar zoals reeds gemeld, de groene mat leende zich gistermiddag ook niet voor voetbal op topniveau.

Scheidsrechter Kroon hield de touwtjes in dit duel tussen de koploper en de hekkesluiter strak in handen. Soms wel wat te strak. Ging enkele overtreding ontging deze arbiter, die het fluiten nimmer naliet wanneer dit nodig, maar ook in veel gevallen onnodig bleek. De eerste doelrijpe kans was voor Hoogeveen. Jan Smid lanceerde in de derde minuut Ron de Haas wiens schot door Henny Mellema tot corner werd verwerkt. Uit de corner, die daaruit voortvloeide was het diezelfde Mellema, die opnieuw handelend moest optreden bij een kopstoot van Smid.

Yme Boersma kreeg wel de beste kans om Hoogeveen op 0-1 te zetten. Hij profiteerde in de 16e minuut van een laks opererende Coevorder defensie. Verdediger Henk Roede speelde te zacht terug op zijn doelman. Boersma doorzag onmiddellijk de situatie en hij was net iets eerder dan de Coevorder goalie bij het leer. Het schot van de Hoogeveense spitsspeler bleek evenwel niet afdoende om keeper Mellema te verschalken, die de bal via zijn vuisten weer in het veld bracht, waar Ron de Haas in de rebound over knalde.

In de 35ste minuut was het wel raak. Een corner werd onvoldoende weggewerkt door de Coevorder afweer. De stuiterende bal belandde bij middenvelder Ruud Mensing die van zo'n 30 meter met een werkelijk schitterende knal doelman Mellema het nakijken gaf: 0-1. Ook in de tweede helft bleek Germanicus niet in staat aanvallend een krachtige vuist te maken. Gevaarlijk werden de Coevordenaren alleen via het forceren van vrije trappen en hoekschoppen, maar de Hoogeveense defensie hield goed stand. Het was Karel Liklilwatil, die Hoogeveen voor de gelijkmaker behoedde toen hij uit een corner de bal uit de doelmond kopte, daar doelman Sies Wever mis tastte. 1 van de weinige fouten overigens die de Hoogeveense goalie maakte, want in de hele wedstrijd maakte hij een betrouwbare indruk. Hij behoefde zelfs niet te capituleren toen Gerrie Timmer alleen voor hem verscheen. Door de inzet van de Coevorder spits onschadelijk te maken bewees Wever nog eens zijn klasse. Hoogeveen was ook weinig te vinden op de helft van Germanicus, maar toch ontsnapte de hekkesluiter in de Hoofdklasse aan een tweede Hoogeveense treffer toen Boersma uit een vrije trap alleen nog keeper Mellema tegenover zich vond. Boersma kon echter het karwei niet doeltreffend afronden, waardoor de 0-1 stand tot het einde van de wedstrijd gehandhaaft bleef. Rest ons nog te melden dat Hoveling en de Haas van Hoogeveen en Henk Roede van Germanicus werden genoteerd door scheidsrechter Kroon.

Emmen - Hoogeveen (09-10-1977) - Uitslag: 2-2

Emmen geeft kort voor tijd zege uit handen

door Peter van Putten

EMMEN -HOOGEVEEN 2-2 (1-1) 26. Smid 0-1; Buls (penalty) 1-1; 57. Buls 2-1; 83. Smid 2-2. Scheidsrechter Floors. Toeschouwers 4500.

Uitstekend voetbal, een boeiend scoreverloop, spectaculaire momenten, mooie doelpunten en een strafschop. Daardoor werd de streekderby Emmen-Hoogeveen (2-2) gekenmerkt. Op het eerste gezicht dus een duel zonder winnaar. Niets was echter minder waar. Dit keer waren het de ongeveer 4500 toeschouwers die aan het langste eind trokken. Zij waren getuige van een geweldige ontmoeting. Een wedstrijd die pure propaganda was voor het betere voetbal. Terecht heerste er na afloop in beide kampen dan ook een tevreden stemming. Ook bij Emmen dat 7 minuten voor tijd een 2-1 voorsprong nog uit handen gaf.

Iedereen was echter realist genoeg om te onderkennen dat ook Hoogeveen een uitstekende partij had gespeeld. De koploper van de Hoofdklasse B maakte dit keer de faam volledig waar. Hoewel de bezoekers enigszins defensief begonnen betekende dat niet een schuwen van de aanval. De twee spitsen Boersma en Smand kregen meer dan eens voortreffelijke steun van de Haas en Eefting. In de tweede helft verscheen - toen de stand dat noodzakelijk maakte - ook de ervaren Smid herhaaldelijk in de frontlijn. Herhaaldelijk bleek toen dat dit Hoogeveen een knappe ploeg is.

 

Het initiatief ging aanvankelijk van Emmen uit. Dat werd mede veroorzaakt door het taktische concept van Hoogeveen. Trainer Bas Paauwe jr. had een speler opgeofferd om de gevreesde Meyerink uit te schakelen. Dat moest Mensing doen. Eenmaal in balbezit werd met counters geprobeerd om Emmen in verlegenheid te brengen. In eerste instantie lukte dat niet. Zelfs kwamen er voor Emmen goede kansen maar Horstman en vooral Reuvers na een blunder van de niet altijd sterk opererende Sies Wever hadden geen succes. De niet altijd van gevaar ontblote Emmen akties noopten Klaas van der Sleen in de 23ste minuut zelfs tot een handeling tegen Idema die normaliter met een strafschop zou zijn bestraft. Arbiter Floors uit Neede die in de eerste helft overigens 29 vrije trappen liet nemen, meende dit keer de hand over het hart te moeten halen. Inmiddels had ook Hoogeveen de nodige pogingen ondernomen om tot scoren te komen. Duidelijk was toen al dat de overigens beslist niet zwakke verdediging van Emmen niet foutloos speelde. Met name doelman Koster die voor de geblesseerde Doek was opgesteld nam nog wel eens een verkeerde beslissing. Toch was hij er niet direct schuldig aan dat Hoogeveen geheel tegen de verhouding in de leiding nam.

Na een overtreding van Buls - hij behoorde opnieuw tot de sterren van het veld - mocht Hoogeveen een vrije trap nemen. De gehaaide Jan Smid aarzelde geen moment en liet de bal met een fraaie curve binnen de palen draaien: 0-1. Heel Emmen protesteerde, maar ten onrechte. Er was gewoon verzuimd het spelen van de bal te voorkomen. De goed werkende Emmen voorstopper Jan Kuipers beaamde dat later zonder meer. et was eigenlijk te gek. Tegen Rheden overkwam ons dat ook al. Er was nog over gesproken. Emmen was door die achterstand duidelijk aangeslagen. Luttele minuten later had de strijd dan ook beslist kunnen zijn als Boersma en Eefting doelrijpe kansen niet hadden laten liggen. Ook in de gelederen was het dan ook moeilijk te verwerken dat Emmen terugkwam. Buls gleed langs Hoveling en probeerde de bal voor te zetten. Benjamins had echter de pech de bovenarm niet uit de baan van het schot te kunnen krijgen. Een schoolvoorbeeld van onopzettelijke hands. Scheidsrechter Floors wilde echter kennelijk iets goed maken met als gevolg dat Buls vanaf de elfmeterstip mocht richten: 1-1. Met deze stand brak de rust aan omdat Wever kort voor het einde Meyerink een halt toeriep.

In de tweede helft trok Emmen opnieuw het initiatief tot zich. Ook al omdat de omzetting in de ploeg - de voor de geschorste van Pelt opgestelde Horstman wisselde van positie met Middeljans - een uitstekende greep van trainer Schonewille bleek. Het was dan ook niet onverdiend dat er een voorsprong werd genomen. Na een afgeslagen Emmen aanval kwam de uitstekende Harm Roossien in het bezit van de bal. Hij wachtte op het juiste moment en lanceerde vervolgens Luc Buls. Terwijl heel Hoogeveen aan buitenspel dacht, had Buls geen moeite om te scoren: 2-1.

Hoogeveen veranderde direct van taktiek. Meyerink werd door Mensing aan zijn lot overgelaten. De Hoogevener ging zich nu meer met het aanvallen bemoeien, waardoor de Haas ook een meer vooruitgeschoven positie kon innemen. Trainer Paauwe: Dat moest wel. Het risico dat Emmen meer ruimte kreeg werd doelbewust genomen. De moed werd beloond. Terwijl Emmen drie goede kansen miste (Middeljans, Meyerink en de voor Idema ingezette Doek) sloeg Hoogeveen nog een keer toe. De Emmen-defensie ging bij een hoekschop van Smid volledig in de fout. Eerst werd Karel Liklilwatil geheel vrijgelaten en vervolgens werd ook Jan Smid niets in de weg gelegd. Dit was fataal. Doelman Koster was tegen de kopbal van Smid kansloos: 2-2.

Hoogeveen - Achilles'12 (16-10-1977) - Uitslag: 0-0

Puntendeling Hoogeveen in pover duel tegen Achilles'12

HOOGEVEEN - Het gelijke spel tussen de nummers twee en drie van de ranglijst in de Hoofdklasse, respectievelijk DOS 19 en Haaksbergen heeft Hoogeveen niet mogen baten. Zelf kwam de blauwwitte formatie gisteren thuis tegen Achilles  namelijk eveneens niet verder dan een doelpuntloze puntendeling. Bij winst had Hoogeveen volgende week tegen Ede thuis aan een gelijkspel genoeg om de eerste periode-titel binnen te halen. Nu zal men volgende week de wedstrijd in ieder geval met winst moeten afsluiten om de periode-titel te bewerkstelligen. Het tempo lag in de eerste helft van het duel zeer laag. Slechts in de slotfase van de eerste 45 minuten kwam er wat meer vaart in het spel. Aanvallend kon Hoogeveen in het eerste half uur geen krachtige vuist maken. Noemenswaardige wapenfeiten deden zich in die periode dan ook niet voor op enkele schoten van Ron de Haas en Karel Liklilwatil na. Laatstgenoemde kweet zich overigens zeer goed van zijn verdedigende taak en zelfs in aanvallend opzicht deed Liklilwatil geducht van zich spreken. De eerste scoringskans was voor Achilles. Uit een voorzet van de snelle Gerrit van Deursen was het Bennie Heins die het voor het inschieten had. Doelman Sies Wever en verdediger Roelof Hoveling konden nog juist een treffer van de gastheren voorkomen.

Een opgelegde kans voor Jan Smid werd door hem later eveneens om zeep geholpen. Uit een subtiel passje van Yme Boersma kwam de blonde middenvelder oog in oog te staan met doelman Frits van Laar. Smid schoot echter jammerlijk naast. Ook kon Smid een knappe solo van Liklilwatil niet bekronen met een doelpunt. Opnieuw suisde zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal. De kansen voor de blauwwitten stapelden zich op, maar niet 1 werd verzilverd. Het bleef in de eerste helft bij 0-0. Aan de ene kant zou als oorzaak genoemd kunnen worden de onmacht van Hoogeveen, aan de andere kant was het de verdienste van de Hengelose defensie, die in aanvoerder Jan Nijhof over een goede organisator beschikte. Daarnaast beging Hoogeveen de fout steeds het leer hoog voor de doelmond te brengen, waar de lange Nijhof zich heer en meester in de lucht toonde. Daaraan veranderde ook in de tweede helft weinig.
Rudy Mensing, die in de eerste helft geblesseerd raakte, werd na de rust vervangen door Eddy Bulder. De tweede helft was aantrekkelijker dan de eerste, zij het dat het Hoogeveen niet lukte een beslissing te forceren. De eerste kansjes waren weer voor de gastheren. Een afstandschot van Vosmeer ging naast en toen Bode alleen voor keeper Wever verscheen bleek zijn schuiver te zwak om de Hoogeveense goalie te verrassen.

Aan de andere kant pingelde Boersma nog eens naast en uit een 1-tweetje tussen Boersma en Smid knalde laatstgenoemde in het zijnet. Ook een schot van Roel Smand miste de juiste richting. In de rebound kon de Hoogeveense spitsspeler de bal nog voor het doel brengen, waar de Haas klaar stond om in te koppen. Zijn kopstoot kon nog juist door een verdediger van de doellijn worden gehaald.

Hoogeveen bleef aandringen, maar de counters van de tegenstander bleken zeer gevaarlijk. Dat bleek maar weer eens overduidelijk toen van Duursen in de 75ste minuut opnieuw oog in oog kwam te staan met doelman Wever. Ook hier kon van Duursen deze fraaie scoringskans niet verzilveren, daar hij de uit zijn doel gesnelde Wever niet kon passeren.

In de 81ste minuut bewees doelman Frits van Laar zijn waarde voor Achilles, toen hij een krachtige kopstoot van Smid net over het latwerk kon tikken.

In het elftal van Achilles werd verdediger Hulsing nog vervangen door Beijen. Het slotoffensief van de blauwwitten leverde nog wel spannende taferelen voor het doel van van Laar op, maar doelpunten bleven uit.

Hoogeveen - Ede (23-10-1977) - Uitslag: 3-1

ZEGE OP EDE BEZORGD HOOGEVEEN FELBEGEERDE PERIODETITEL

HOOGEVEEN - EDE 3-1 (1-0) 20. Smid 1-0, 70. Smid 2-0, 80. Eefting 3-0, 85. Remerei 3-1. Scheidsrechter: Vloedgraven. Toeschouwers : 1500.

HOOGEVEEN - Koploper Hoogeveen heeft wat het wilde. Door een 3-1 overwinning op Ede sleepten de Drenten het eerste periodekampioenschap in de wacht. De bekroning op negen wedstrijden onder druk voetballen is echter niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, want de blauwwitten startten uiterst nerveus. Volgens aanvoerder Jan Smid een logische zaak: We moesten winnen om de titel te pakken, daardoor hadden we last van de zenuwen. We zijn slecht begonnen, maar in de tweede helft hebben we ons goed hersteld.

Inderdaad leek de beginfase desastreuse gevolgen voor Hoogeveen te krijgen. Ede maakte echter geen gebruik van de problemen die Hoogeveen met zichzelf had. Veel balverlies, verkeerde passes en paniekerig verdedigen, bracht Hoogeveen al gauw in moeilijkheden. Ede kreeg kansen. Op een pass van Hielkema kwam van der Horst een teenlengte tekort. Het zelfvertrouwen van Hoogeveen keerde enigszins terug, nadat Jan Smid zijn eerste doelpunt had gescoord. Uit een vrije trap van Hoveling tastte invaller doelman Antoine mis en de Hoogeveense aanvoerder trof via een uitgestoken been doel: 1-0. Deze ruggesteun betekende voor Hoogeveen niet dat Ede de wil kon worden opgelegd. Via de gevaarlijke vleugelspitsen Cools en Versteeg bleven de Gelderlanders verwarring stichten in de Hoogeveense defensie. In het tweede bedrijf schudde Hoogeveen de druk van zich af. Toen pas had Hoogeveen zich aangepast aan een aantal omzettingen die trainer Bas Paauwe had toegepast. De door een blessure afwezige Ruud Mensink werd op het middenveld vervangen door Wim Benjamins. Zodoende kon Eddy Bulder zijn rentree als voorstopper maken. Spits Yme Boersma verwisselde van plaats met Henk Eefting en opereerde vanuit de tweede lijn. Bas Paauwe was ontevreden over de eerste helft en instrueerde zijn discipelen in de rust: De spelers hadden duidelijk met moeilijkhden te kampen in de eerste helft, maar dat neemt niet weg, dat er wel gewerkt kan worden. Na de rust was er meer inzet en kregen we kansen. Ik ben tevreden, want ondanks de slechte momenten is het het resultaat dat telt. Yme Boersma, die tot dan enigszins verloren op het middenveld opereerde en weinig geluk had met zijn afstandsschoten, leidde het tweede doelpunt in. Hij lanceerde Henk Eefting die vrij gemakkelijk het hoofd van Jan Smid vond.Een knik van het blonde hoofd was voldoende. Hoogeveen kreeg de smaak te pakken. Via de overal aanwezige Ron de Haas en Jan Smid werd de aanval doorlopend gevoed. Roel Smand lobde vrij voor doelman Antoine naast en een kogel van Klaas van der Sleen teisterde de lat. Ede wisselde twee spelers en legde het accent op de aanval. Hoogeveen, gevaarlijk in de counter, profiteerde met mooie combinaties, maar scoorde niet. Pas zes minuten voor het einde kon de Hoogeveense aanhang opgelucht ademhalen. De beweeglijke spits Henk Eefting passeerde laatste man Muller en met een droge schuiver werd Antoine verrast: 3-0. Na deze treffer leek Hoogeveen te kunnen prijsschieten. Boersma zag een knaller door Antoine gekeerd. De Haas kogelde rakelings over en Jan Smid kreeg te weinig ruimte, doordat hij iets te lang wachtte. Dat Ede de eer kon redden lag aan Hoogeveen zelf. De concentratie was na het slagen van de opdracht zoek en Remerei passeerde de uitstekende Sies Weever van dichtbij: 3-1.

Opstelling: Wever, Liklilwatil, van der Sleen, Bulder, Hoveling, Smid, Boersma, Benjamins, de Haas, Eefting, Smand.

Rohda Raalte - Hoogeveen (30-10-1977) - Uitslag: 0-3

Smid grote man bij Hoogeveen

ROHDA - HOOGEVEEN 0-3 22. Smid 0-1, 81. Smid 0-2, 85. Smid 0-3. Scheidsrechter: Th. v.d. Veen, Toeschouwers: 1500.
RAALTE AALTE - Een stormachtig offensief in de tweede helft werd Rohda tegen Hoogeveen noodlottig. Het accent werd zo zwaar op de aanval gelegd, dat de Drenten in de counter enkele mogelijkheden kregen, die prompt door Jan Smid werden benut. Zeer geroutineerd strafte Hoogeveen de fouten in de defensie af waardoor de koplopers met een verrassend grote 3-0 zege Raalte konden verlaten. 

De 1500 toeschouwers op het knusse Rohda-terrein zagen een spectaculaire wedstrijd met veel spannende momenten voor beide doelen. Nadat Jan Smid uit een voorzet van Ron de Haas Hoogeveen halverwege de eerste helft naar 0-1 had gekopt, liet Rohda de afwachtende houding varen. De thuisclub nam het initiatief, maar voorin bleek Rohda niet in staat een vuist te maken. Kwam er eens een gericht schot, dan stond Sies Weever op de juiste plaats. Bijna was het voor rust nog 0-2, maar Yme Boersma -dit keer op het middenveld schoot tegen de lat uit een vrije schop van Smid. Aan de andere kant kopte Johan Neuteboom net naast. Tien minuten na rust wisselden Henk Eefting en Yme Boersma van plaats, toen Hoogeveen de greep op het middenveld dreigde te verliezen. Chaotisch werd er soms verdedigd door Karel Liklilwatil, maar door koelbloedigheid van vooral Klaas van der Sleen bleef Hoogeveen overeind. Ook het inzetten van Fons van Gorchem mocht Rohda niet baten. In de counter sloeg Smid nog twee keer toe: eerst uit een voorzet van Ron de Haas en vier minuten later na een pass van Roel Smand. Met een schitterende Lob passeerde Smid de uitlopende doelman Tije Schurer: 0-3. Een schot van Yme Boersma verdween nog via de vuisten van Schurer naast het doel.

Hoogeveen - Rheden (06-11-1977) - Uitslag: 0-2

Voorbeschouwing

HOOGEVEEN - Met de topper tegen Rheden voor de deur en hopelijk een drieduizend kijkers in huis zegt Jan Smid heel bescheiden: Ik heb in deze competitie nog geen betere ploeg gezien dan Hoogeveen. Voor mij is het ook geen verrassing, dat we bovenaan staan. En angst dat Rheden, dat theoretisch slechts een punt achter staat is er beslist niet. Maar de 27-jarige aanvallende middenvelder van de ongeslagen koploper is voldoende realist te beseffen, dat morgen het woordje ongeslagen wel eens kan wegvallen achter Hoogeveen. We proberen het elke week uit te stellen, maar het gebeurt natuurlijk een keer. Het is dan de kunst het goed op te vangen. Ik ben daar niet bang voor, zegt Hoogeveens aanvoerder en spelbepaler.

Hoogeveen kent Rheden. In voorgaande jaren is de fysieke kracht van de formatie van trainer Zweers wel eens te veel geweest voor Hoogeveen. Jan Smid: Rheden is gewoon een topclub. Al jaren doen ze mee. Vooral fysiek is de ploeg erg sterk. Wij tellen veel lichte jongens in de ploeg, die door gebrek aan kracht er nog wel eens onder door kunnen gaan. Maar als team zijn we hechter geworden. Vooral op het menselijke vlak is er veel verbeterd. De professionele aanpak van trainer Paauwe is ook overgewaaid op de jongere spelers. Vorig seizoen hielden die zich nog wel eens wat afzijdig. Dat is voorbij. We zijn dit jaar veel meer naar elkaar toegegroeid en daardoor constanter geworden. Met die jeugd doelt de voormalige semi-prof van Go Ahead Eagles (vijf seizoenen) en Heerenveen (drie jaar) op Ruud Mensing, Roel Smand en Ron de Haas.

Natuurlijk komt het nog wel eens voor, dat die knapen wat te speels opereren. Vooral als ze onder druk komen te staan, is het balverlies vaak nog te groot. Ze zoeken dan onbewust de moeilijkheden. Ons voordeel is, dat in alle linies wel een routinier staat, die de zaken als het fout dreigt te gaan kan rechttrekken. Vanzelfsprekend is de sfeer in Hoogeveen gezien de riante positie erg plezierig. Voor Jan Smid van groot belang. Ik ben erg sfeergevoelig, zegt hij.Er loopt echter geen speler naast zijn schoenen en stappen om de topplaats constant te vieren is er niet bij. Zondagavond na de wedstrijd gaan de remmen wel los. Dan blijven we wat hangen in de kantine en wordt er een pilsje gedronken.

Rheden brengt Hoogeveen eerste nederlaag toe
Hoogeveen slecht verliezer


Door Peter van Putten

Het zou overdreven zijn de nederlaag van Hoogeveen tegen Rheden (0-2) een speler in de schoenen te schuiven, maar het optreden van Yme Boersma was wel van beslissende invloed op het resultaat. Niet alleen omdat hij direct schuldig was aan het eerste doelpunt, maar ook omdat zijn vorm uiterst bedroevend was. Het enige succes dat hij uiteindelijk boekte was een officiele waarschuwing wegens het in de grond boren van een tegenstander. Om de ramp te complementeren had trainer Bas Paauwe jr. bovendien nog besloten de ex-spits als voorstopper te laten opereren en dat bleek een miskleun van allure. Merkwaardig was dan ook dat de anders zo resolute oefenmeester tijdens de rust niet ingreep. Pas ver in de tweede helft - toen de Haas wegens een blessure moest worden vervangen door Bulder - schoof Boersma op naar de rechtervleugelverdedigerspositie. Ook daar blonk hij echter alleen maar uit door negatieve acties. Toch was dat allemaal nog niet het ergste. Veel vervelender was dat verschillende Hoogeveenspelers zich een slecht verliezer toonden. Het fysiek sterker Rheden werd op de verkeerde manier tegemoet getreden. Te vaak werd van geweld gebruik gemaakt. Een speltrant waar Rheden wel, maar scheidsrechter ten Cate uit Groningen niet tegen was opgewassen. Weliswaar gaf hij Boersma een terechte waarschuwing, maar weigerde de talentvolle, maar kennelijk met vedette neigingen rondlopende Smand aan te pakken. En daar was alle reden toe. Niet alleen prikte Smand zijn elleboog in de maagstreek van tegenstander Hendriks, maar bovendien kon hij zich veroorloven de falende arbiter een bemoedigend klopje op de schouder te geven. Het gevolg was dat het anders zo met schijnbewegingen begiftigde baasje amper aan voetballen toekwam. En hij was niet de enige. Uitgezonderd de met leeuwenmoed uitgeruste Klaas van der Sleen en de hardwerkende Henk Eefting moesten de Hoogeveners zich diep schamen. Ook doelman Sies Wever mocht zich niet op de borst slaan. Na een foutloze wedstrijd met enkele goede reddingen verliet hij in de blessuretijd zijn doel om te pogen de gelijkmaker te forceren. Dat pakte verkeerd uit. Rheden kwam in balbezit, counterde bekwaam en bracht via ten Cate de stand op 0-2. Dit tweede doelpunt -ten Cate had in de eerste helft na een dubbele blunder van Boersma ook al voor 0-1 gezorgd- maakte de triomf van Rheden compleet. De bezoekers die waren aangetreden met invallers voor de geschorste Keyman, van Binsbergen, van de Berk en Matser, kwamen zelden in moeilijkheden. Het uiterst nerveuze Hoogeveen kreeg geen moment gelegenheid in zijn spel te komen. In de eerste periode van 45 minuten konden slechts twee wapenfeiten worden vermeld. Een niet geheel gelukte kopbal van Eefting na een fraaie aanval over links en een schot van Karel Liklilwatil. Na de rust oefende Hoogeveen wel wat meer druk uit op het doel van Wanders die na een goed begin toch enkele grote fouten maakte. Hoogeveen kon daarvan echter niet profiteren. Ook al niet omdat uitblinker van Wijk de bal na een inzet van Klaas ven der Sleen uit het doel kopte. Het liep niet, maar dat kwam -zoals gezegd- omdat te veel spelers alleen aandacht hadden voor de lichaamsdelen van hun tegenstanders. Mensing werd met zes free-kicks in dit opzicht tenslotte topscorer.

DOS'19 - Hoogeveen (13-11-1977) - Uitslag: 0-3

Hoogeveen als vanouds 

Door Jan Stevens
DOS 19-Hoogeveen: 0-3 (0-2); 25. Smid 0-1, 45. Smid 0-2, 64. Smid 0-3; scheidsrechter: L. Peters; toeschouwers: 2500

DENEKAMP - De bespreking op vrijdagavond tussen spelers en trainer van Hoogeveen heeft zijn uitwerking niet gemist. Alle emoties, ontstaan na de thuisnederlaag tegen Rheden, werden uitgepraat en Hoogeveen speelde uit tegen DOS weer als vanouds. Dat wil zeggen: agressief, in een hoog tempo en een uitblinkende Jan Smid, die alle drie treffers voor zijn rekening nam.

Trainer Bas Paauwe: Dat ons herstel zo snel zou komen had ik niet verwacht. Wel een bewijs, dat de ploeg erg leergierig is, want de opdrachten werden uitstekend uitgevoerd. Die opdracht van Bas Paauwe luidde resultaatvoetbal. Ook in uitwedstrijden moet de volle winst gepakt worden. Dat Hoogeveen zoiets kan werd onlangs in Raalte tegen Rohda getoond en nu weer tegen het hooggeplaatste DOS 19.

Met speels gemak wandelde Hoogeveen over dit DOS  heen. De Denekampers leden hun eerste nederlaag op eigen veld en kwamen er met 0-3 zelfs heel genadig af. Scheidsrechter Peters onthield Hoogeveen nog een strafschop, toen Ron de Haas werd neergelegd door Gerard Lubben. De stand was op dat moment echter al 0-3. Toch was het een penalty, want toen Ron de Haas even later op identieke wijze buiten de 16-meterlijn werd neergelegd, floot de scheidsrechter wel. Overigens Hoogeveen treurde er niet om, want de zege was duidelijk genoeg. Als grootste pluspunt mag dan ook gelden het voortreffelijke combinatiespel dat Hoogeveen liet zien. Willy Vreeswijk had de taak om Jan Smid af te stoppen en faalde daarin volledig. Het middenveld was vast in handen van Hoogeveen met Jan Smid, Wim Benjamins en Rudy Mensing. Eddy Bulder speelde nu voorstopper en Henk Eefting verhuisde naar de Spits.

Yme Boersma moest het duel vanaf de reservebank bekijken. Hij is al enkele weken uit vorm en trainer Bas Paauwe liet hem daarom uit de basisopstelling. Bij Hoogeveen sloten de linies nu duidelijk beter en tal van kansen werden gecreeerd. Door veelvuldig de buitenspelval toe te passen kon DOS 19 groter onheil voorkomen. Nadat Henk Eefting en Roel Smand een fraaie kans hadden laten liggen, opende Jan Smid halverwege de eerste helft de score na een dieptepass van Eefting. Twee minuten voor rust lepelde Smand de bal net over de lat, maar Smid hielp Hoogeveen toch aan een comfortabele 0-2 voorsprong bij rust door handig de buitenspelval te ontwijken.
Negentien minuten na rust was de strijd definitief beslist, toen Smid zijn tegenstander Lubben omspeelde en strak in de verste hoek knalde 0-3. Ook Roel Smand en Ron de Haas waren nog een paar keer dichtbij een doelpunt. In de slotfase beperkte Hoogeveen zich tot consolideren van de voorsprong. In die periode kreeg Sies Wever wat meer werk op te knappen. Hij deed dat bekwaam op schoten van vooral Jan Bonke en Paul Nijmeijer. Twee wissels in de ploeg van DOS 19 haalden ook niets uit. Hoogeveen was eenvoudig niet te kloppen, omdat het veel meer klasse in huis had dan het ijverige maar povere DOS 19.

Hoogeveen - Hubert Sneek (27-11-1977) - Uitslag: 1-0

Hoogeveen weer alleen aan kop na zege op Hubert Sneek 

HOOGEVEEN - Ondanks de de wat mager uitgevallen 1-0 overwinning op Hubert Sneek durfde niemand iets op het nieuwe succes van Hoogeveen af te dingen. Terecht overigens, want de treffer van Henk Eefting - kort na de hervatting gescoord - bevestigde nog eens dat de koploper van de Hoofdklasse B langzamerhand is uitgegroeid tot een interessante ploeg. Zeker, er kunnen nog tal van tekortkomingen worden geconstateerd maar toch is duidelijk dat de spelopvattingen van trainer Bas Paauwe jr. in de praktijk worden gebracht. Daardoor is het balverlies aanzienlijk teruggebracht. Daarnaast is het elftal rustiger geworden. Er is meer evenwicht in de formatie met als gevolg dat er niet meer als gekken wordt aangevallen. De rond Jan Smid gegroepeerde mannen benaderen de vijand rustig. Laten zich niet overhaasten maar slaan wel toe als de mogelijkheid aanwezig is. Dat gebeurde ook tegen Hubert Sneek. Een moment waren de Sneekverdedigers niet attent genoeg en direct snelde Henk Eefting achter een dieptepass van een rustige Klaas van der Sleen aan. De overigens uitstekende doelman Rijpma was prompt kansloos 1-0. Hubert Sneek dat zich tot op dat ogenblik met behoudend spel staande had weten te houden - de Friezen waren voor een gelijkspel gekomen en hadden mede daarom Anno Abma als laatste opgesteld - moest zich toen noodgedwongen tot aanvallender acties laten verleiden. Hoogeveen kreeg daardoor meer ruimte en dat bleek voor de gastheren een geweldig buitenkansje. Herhaaldelijk sneden de Hoogeveners met fraaie combinaties door de openliggende Friese linies met als gevolg dat er verschillende uitgespeelde kansen konden worden genoteerd.

Toen bleek echter dat Sneek doelman Rijpma tot de betere goalies behoort. Met werkelijk uitstekende reddingen voorkwam hij dat Sneek op grotere achterstand werd gezet. Aan de andere kant mocht niet onvermeld blijven dat de wijze waarop de knappe Hoogeveense counters werden afgerond beslist niet indrukwekkend was. Maar goed, dat maakte allemaal niet zoveel uit omdat de 1-0 stand zonder al te veel problemen kon worden vastgehouden. Het eens zo vermaarde duo Schat-Hazelhof bleek ditmaal niet in staat om een deuk in een pakje kerstboter te schoppen. Dat werd mede veroorzaakt door het geconcentreerde optreden van doelman Sies Wever en de uitstekende laatste man Klaas van der Sleen. Deze speler manifesteerde zich opnieuw als de grote leider van de laatste linie. Een ontwikkeling die ook door de zo succsvolle trainer Paauwe met genoegen werd geconstateerd.

Hoogeveen met Bulder als voorstopper en de geschorste Boersma langs de kant - hij moet bovendien waarschijnlijk aan een meniscus worden geopereerd - begon verdienstelijk. Vooral Eefting maakte het zijn directe tegenstander lastig. De kleine besnorde fysiek niet zo sterke spits had pech dat een uitstekende kopbal net naast het Sneek-doel verdween. Mede daardoor brak de rust met 0-0 aan tevens omdat doelman Rijpma zijn klasse toonde. Na de hervatting was hij echter kansloos toen Eefting diep ging op een pass van van der Sleen. Smid, Smand en opnieuw Eefting kregen daarna nog mogelijkheden om de score op te voeren maar slaagden daarin niet. Rest nog te vermelden dat scheidsrechter Wisman uit ter Apel de wedstrijd uitstekend leidde.

Ede - Hoogeveen (04-12-1977) - Uitslag: 1-3

Ede-Hoogeveen 1-3. 0-1 De Haas, 1-1 Remery, 1-2 en 1-3 Smid


Hoogeveen - Emmen (11-12-1977) - Uitslag: 1-0

Zondag topduel Hoogeveen-Emmen 

De absolute topper in de Hoofdklasse B wordt zondag in Hoogeveen gespeeld. Daar krijgt de lijstaanvoerder bezoek van het momenteel sterk draaiende Emmen. En vooral voor Emmen is deze wedstrijd van enorm belang. De roodwitten staan op de derde plaats met vier punten achterstand op Hoogeveen. Bij verlies is de zuidoost Drentse club vrijwel uitgeschakeld voor de titel. De eeste ontmoeting tussen de beide ploegen in dit seizoen eindigde na een erg boeiende strijd in 2-2. Jan Smid maakte de goals voor Hoogeveen en Luc Buls was verantwoordelijk voor de Emmen produktie. Veel aandacht zal zondag ongetwijfeld uitgaan naar de spel- en smaakmakers. Minder opvallend zijn meestal de mannen die tot taak hebben de vedetten  uit te schakelen. Onze verslaggever TEUS VAN LEEUWEN laat een van die mogelijke uitschakelaars aan het woord.

Voetballers als Smid en Meijerink zijn eigenlijk niet uit te schakelen. Meijerink heeft een geweldig loopvermogen en Smid is zo sterk aan de bal dat je maar beter niet kunt happen, anders ga je voor joker. Dat is de uitspraak van Eddy Bulder, de 35-jarige veteraan van Hoogeveen, die eigenlijk al had willen stoppen, maar ondanks een opgelopen blessure in de voorbereiding toch weer ijzersterk is teruggekomen. De geroutineerde voorstopper heeft vier wedstrijden geleden toch maar kans gezien zich weer in een goed draaiend elftal te spelen. Het tactisch concept voor het uitermate belangrijke duel tegen Emmen is nog niet besproken, maar Bulder gaat er wel vanuit dat hij niet op Meijerink zal spelen. Hij is een man die een erg vrije rol heeft en zich vaak laat terugvallen. Ik denk wel dat daarom Mensing weer op Meijerink zal staan. In Emmen schakelde Rudy hem toch vrij goed uit, aldus Bulder.

Niet bang

De Hoogeveense onderwijzer is niet bang dat Hoogeveen wordt verzwakt door een eventueel uitschakelen van Jan Smid. Er lopen vaak genoeg vaste bewakers op hem. Toch schopt hij er dan nog wel eens drie in. Soms zie je hem een hele tijd niet om ineens te doelpunten. Daardoor onderscheidt hij zich van onze gewone voetballers. Bulder ziet wel wie er zondag in het centrum zijn opponent zal worden. Hij is van mening dat het tactisch een hoogst interessant treffen zal worden. Het zal thuis wel wat moeilijker voor ons worden. We gaan graag uit van een gesloten defensie. Want we hebben een lichtgewicht voorhoede en die jongens zijn juist in de counter erg gevaarlijk. Tegen Rheden hadden we bijvoorbeeld geen succes omdat ze achter de zaak potdicht gooiden en wij niet door dat fysieke geweld konden heenbreken. Hoogeveen speelt dan ook liever tegen een ploeg als Emmen. Bulder hierover: Emmen is een technische ploeg. We spelen altijd erg sterk tegen ze en we hebben in de hoofdklasse nog nooit van ze verloren. De kracht van Hoogeveen ligt in het zakelijke uitgekiende voetbal, wat op resultaat is gebaseerd. Dat is althans de mening van Eddy Bulder. De trainer heeft een enorm goed inzicht. Je kunt merken dat Paauwe op niveau heeft gevoetbald. Iedereen geloofd nu in de trainer. En dat was vorig jaar wel wat anders.

Hoveling matchwinnaar tegen Emmen

HOOGEVEEN - Een  knal van Roel Hoveling maakte diep in de tweede helft een eind aan de illussies van Emmen om misschien twee of tenminste 1 punt uit het vuur te slepen. De in het vorig seizoen zo verguisde Hoogeveense verdediger was gisteren de held van de dag.

De aanval van Emmen op Hoogeveens koppositie in de hoofdklasse B is mislukt. De blauwwitten hebben deze poging van de roodwitte formatie uit Emmen met succes afgeslagen. De ruim 2500 toeschouwers die de regen hadden getrotseerd om deze absolute topper vooral niet te missen zullen daar ongetwijfeld geen spijt van hebben gehad. Met name gold dit voor de supportersschare van Hoogeveen, die na afloop in een ware feeststemming verkeerde.

Een spektakel in deze return, zoals we dat enkele maanden geleden zagen in Emmen bleef uit. De gestaag stromende regen was o.a. een grote spelbreker, terwijl de angst om te verliezen bij beide ploegen overheerste. Er werden zowel door Hoogeveen als Emmen geen risico's genomen in deze wedstrijd, die twee teams liet zien, die duidelijk aan elkaar waren gewaagd.

Van een klasse-verschil tussen de lijstaanvoerder en de nummer drie op de ranglijst was dan ook geen sprake. De gevaarlijkste mannen bij Hoogeveen en Emmen respectievelijk Jan Smid en Ginus Meijerink werden door hun vaste bewakers in bedwang gehouden. De geroutineerde Smid kon zich echter toch wat meer ruimte creeeren dan Meijerink, waaraan Ruud Mensing de hele wedstrijd bleef klitten. Zoals gezegd Smid kon zich wat beter ontdoen van zijn vaste bewaker Kuipers en dat leverde met name in de slotfase van het duel nog een sensationeel moment op.

Toen verdediger Kuiper, Smid even uit het oog verloor bleek maar weer eens hoe gevaarlijk de Hoogevener kan zijn. De eerste keer was het schot van Smid echter te zwak om doelman Doek te verrassen en drie minuten later verdween een schuiver van de blonde middenvelder langs de verkeerde kant van de paal. Twee minuten voor het rustsignaal van scheidsrechter Mebius uit Goutum kogelde Jan Smid nog eens over uit een vrije trap. In de beginfase van de tweede helft deed Meijerink van zich spreken. Hij wist zich te ontdoen van Mensing en snelde alleen op keeper Wever af. Gelukkig voor Hoogeveen liep deze aktie door een misverstand tussen Tinus Doek en Meijerink met een sisser af. Niet veel later was het Bennie Berghuis die opnieuw met een afstandschot de Hoogeveense goalie probeerde te verrassen, doch deze bleek op zijn hoede.

Het spel golfde op en neer doch echt uitgespeelde kansen waren er voor beide partijen niet. De vrije trappen van Smid waren meestal niet zonder gevaar. In de 53ste minuut bewees de Hoogevener dat, toen de Emmer goalie Doek zijn schot nog juist tot corner kon verwerken. Bij Emmen behoefde Bennie Berghuis daarvoor echter niet veel onder te doen. Ook hij stichtte met zijn vrije trappen diverse malen gevaar in de Hoogeveense achterhoede.

Het laatste kwartier van de wedstrijd was overigens ook de meest spectaculaire fase. Daarvoor was het zowel Hoogeveen als Emmen niet gelukt daadwerkelijk een bres te slaan in beide defensies. De achterhoede van beide ploegen opereerden zeker daarbij elk risico vermijdend. Hoogeveen en Emmen gaven elkaar niets toe.

Ondanks het spekgladde speelveld wisten beide partijen het publiek toch te boeien. Hoogeveen en Emmen waren zich terdege bewust van de importantie van dit duel, waardoor de spanning te snijden viel. Emmen toonde zich de gevaarlijkste ploeg in de beginfase. Doelman Sies Wever werd in de eerste minuut tot tweemaal toe beproefd. Eerst was het Peter van Pelt die Wever aan het werk zette en even later kon de Hoogeveense goalie een vliegend schot van de Emmer middenvelder Luuc Buls ternauwernood over de lat tikken.

Aan de andere kant ontstond een kansje voor Henk Eefting die profiteerde van een slechte uittrap van keeper Piet Doek. Even was er ook sprake van paniek in de Emmer afweer toen Karel Liklilwatil in het strafschopgebied was doorgedrongen. Het schot van Liklilwatil werd tenslotte met een machtige knal door Harm Roossien buiten het speelveld geplaatst, waardoor hij voor de nodige opluchting zorgde in de achterhoede.

Een kwartier voor het einde sloeg voor Emmen alsnog het noodlot toe. Voor Hoogeveen daarentegen was het een hele opluchting, dat de zo fel begeerde treffer tot stand kwam. Bij het uitverdedigen na een Hoogeveense aanval kwam doelman Doek te ver uit zijn doel. Roelof Hoveling kwam op het middenveld aanstormen en haalde keihard uit. Voordat Doek weer in zijn doel was lag de bal al in de touwen. Een uiterste poging om alsnog bij het leer te komen werd hem ook noodlottig. De Emmer goalie kwam daarbij met zijn bovenlichaam tegen de paal, waardoor verder spelen door hem uitgesloten was. Hij werd vervangen door Geert Koop.

Het laatse kwartier was zenuwslopend. Emmen probeerde met een alles-of-niets-offensief de gelijkmaker te scoren, maar succes bleef uit. Het was zelfs Hoogeveen dat in die fase nog de beste scoringskans kreeg om de marge te verhogen. Zo wist de gistermiddag uiterst aktieve Roel Smand verdediger van Pelt de bal afhandig te maken. Zijn pass belandde bij de vrijstaande Wim Benjamins die echter volkomen faalde door te zwak in te schieten.

Opwindende momenten waren er overigens ook te beleven voor het doel van Sies Wever, waar door een verdedigingsfout Berghuis dichtbij een treffer was. Niet veel later was het Meijerink die uit een mele van spelers net naast schoot. Het waren de laatste stuiptrekkingen van Emmen dat in blessuretijd zelf nog in gevaar kwam. Uit een combinatie tussen Smid en Smand was het eerstgenoemde die keihard uithaalde maar de vervanger van keeper Doek bleek zijn vak ook uitstekend te verstaan. Met een fraaie safe wist hij een tweede treffer van Hoogeveen te voorkomen.

Hoogeveen - Enschedese Boys (18-12-1977) - Uitslag: 2-1

Hoogeveen zonder overtuiging naar winst op Enschedese Boys
Hoogeveen te nonchalant

Door Dirk van der Kaap

HOOGEVEEN - Hoogeveen heeft geen kans gezien het aanwezige kwaliteitsverschil met het onderaan staande Enschedese Boys voldoende in cijfers uit te drukken. Een snel verkregen 2-0 voorsprong wiegde het elftal bijna in slaap, waarna het nog de grootste moeite had de zwakke Tukkers onder de duim te houden. De uiteindelijke 2-1 zege werd dan ook geen aanleiding tot uitbundige vreugdetonelen terwijl trainer Bas Paauwe adviseerde de wedstrijd maar zo snel mogelijk te vergeten. Het begon allemaal erg hoopvol. Enschedese Boys werd stevig onder druk gezet en liet onmiddellijk zien wel mee te willen werken aan een leuk middagje. Verdedigend was het een grote chaos, de organisatie ontbrak waardoor fouten en misverstanden al snel voor Hoogeveense kansen gingen zorgen. In de derde minuut liet verdediger Oosterveld een verkeerde terugspeelbal los waarop Jan Smid alleen voor invaller doelman Frankenhuis verscheen. Hij slaagde er echter niet in hem te passeren. Tien minuten later maakte Smid zijn verzuim meer dan goed door vanaf de hoek van het strafschopgebied met een fraaie boogbal te scoren. Hoogeveen laatste man Klaas van der Sleen was intussen met waarschijnlijk een spierscheurtje in het bovenbeen uitgevallen. Yme Boersma werd zijn vervanger, maar hij kon zijn heroptreden niet bekronen met een overtuigende partij. Het verlies van van der Sleen zorgde voor onrust in de defensie wat in het verloop van de wedstrijd nog voor hachelijke situaties zou zorgen. Voorlopig echter leek niets er op te duiden dat de Twentenaren nog tot een redelijk resultaat zouden kunnen komen. Hoogeveen bleef komen en kwam op vrijwel identieke wijze als bij de eerste goal op een 2-0 voorsprong. Een vrije trap van Jan Smid bereikte Henk Eefting, die zich handig van zijn directe tegenstander ontdeed en met een simpel boogje Frankenhuis liet vissen. Daarna zakte Hoogeveen weg. De gemakkelijk verkregen voorsprong had het elftal zodanig verzadigd dat vanaf dat moment Enschedese Boys op adem kon komen. De schuchtere offensieve daden van de gasten leidden kort voor de pauze tot een tegentreffer van vleugelverdediger Jan Oosterveld die van twintig meter een vrije trap langs de niet reagerende Sies Wever joeg: 2-1. Na de pauze verscheen bij de Enschedeers Rob van der Linde als invaller in de eerste lijn. Hij vervult normaal de functie van doelman, vandaar zijn opvallende gebrek aan snelheid, maar desondanks had hij de wedstrijd nog een geheel ander aanzien kunnen geven. Na ruim een half uur had hij de bal maar voor het inschieten maar hij schoot naast. Hoogeveen kwam nauwelijks tot aanvaardbaar spel, hoewel zich door het opdringen van de tegenpartij nog diverse countermogelijkheden voordeden. Henk Eefting, Roel Smand en Jan Smid waren daarbij weinig succesvol. Smid had een vaste bewaker gevonden in Freddie Holtkamp die hem in de eerste helft niet kon volgen maar daarna wat geconcentreerder zijn taak opvatte waardoor Smid geen overheersende rol meer kon spelen. De overwinning was zeker niet onverdiend maar de manier waarop was niet erg bevredigend.

Incident Roel Smand

Roel Smand: “Hoogeveen heeft me belazerd"

door Ron Westerhof

HOOGEVEEN - Zoals het clubs betaamt, die op topniveau spelen, heerst er ook bij hoofdklasser Hoogeveen momenteel enige onrust en wel over het spelen van een proefwedstrijd van twee selectieleden bij landskampioen Ajax. Zowel linkerspits Roel Smand als rechtervleugelverdediger Karel Liklilwatil waren door Ajax aangezocht een proefwedstrijd te komen spelen, maar nog voordat beide spelers naar Amsterdam konden reizen gleed bij hen een brief in de bus waarin het bestuur van de voetbalvereniging Hoogeveen melding maakte van het feit, dat daarvoor geen toestemming zou worden verleend. Een opmerkelijke gang van zaken temeer daar in eerder genoemde brief staat vermeld, dat het verbod voornamelijk gestoeld was op de onverkwikkelijke benaderingswijze van Ajax. Daarmee wordt dan gedoeld op de bemiddelingsrol van Sies Wever, doelman van Hoogeveen, maar ooit deel uitmakend van het roemruchte Ajax-team dat trofee na trofee in de wacht sleepte.

LUCHT

Wever is door Ajax gebeld om aan beide spelers te vragen of ze interesse hadden in een contract. De Hoogeveense doelman heeft het aangekaart bij Smand en Liklilwatil en beiden waren zeer enthousiast. Zodra het Hoogeveen-bestuur lucht kreeg van deze affaire werd er evenwel ingegrepen. Er ging een brief de deur uit, die bij de spelers de nodige vraagtekens en bij Wever de nodige verantwoording opriep. Alleerst Roel Smand: Wat is dat voor nonsens eigenlijk. Hoogeveen kan mij toch niet verbieden een proefwedstrijd te spelen. Het ergste vind ik nog de manier waarop ze mij hebben belazerd. Secretaris Timmermans heeft zich tegenover een verslaggever laten ontvallen dat Karel en ik geen interesse zouden hebben in Ajax.
Wij zouden geweigerd hebben die proefwedstrijd te spelen. “Dat is helemaal niet waar, ik wilde graag naar Amsterdam om te laten zien wat ik kan. Dat werd me door het bestuur van Hoogeveen verboden. In de mij toegestuurde brief werd zelfs gedreigd met het inlichten van de KNVB. Als ik wel een proefwedstrijd zou spelen dan zou een eventuele aanvraag tot overschrijving naar Ajax niet worden verleend', zo stond er in die brief aldus de teleurgestelde Roel Smand.

EERLIJK

Sies Wever, die er eerlijk voor uit komt, dat hij een rol speelt in de benadering van Smand brengt het anders onder woorden. Hij zegt: “Het bestuur heeft die jochies gewoon overbluft. Ze kunnen makkelijk zeggen dat het een bestuursbesluit is dat spelers tijdens het seizoen geen proefwedstrijden mogen spelen voor profclubs. Dat is echter een besluit, dat er in het verleden door voorzitter de Haas is doorgedrukt omdat hij zijn eigen zoon niet kon slijten bij een betaalde club. Ik vind het gewoon schoftig wat ze deze jongens hebben aangedaan.Bovendien zit er aan deze hele gang van zaken nog wel een staartje. Ik ben uitgemaakt voor een ronselaar en de elftalleider heeft zelfs gezegd dat ik Hoogeveen kapot wilde maken. Dat pik ik allemaal niet.Zoals het er nu voorstaat is dit mijn laatste seizoen bij Hoogeveen'. Het Hoogeveenbestuur laat zich in deze zaak bepaalt niet van haar sterkste zijde zien. Secretaris Timmermans, die de naar de spelers gestuurde brief heeft ondertekend, wil nauwelijks commentaar leveren. Hij ontkent zelfs dat er een gesprek heeft plaatsgevonden met Sies Wever over diens aandeel over de contacten tussen Ajax en de Hoogeveen-spelers terwijl vice-voorzitter van der Tas dat in alle openheid toegeeft. Van der Tas: “Ik was weliswaar niet bij de bewuste vergadering aanwezig, maar er is wel degelijk een onderhoud geweest ook al moet wel worden aangetekend dat Sies Wever bij het bestuur is gekomen en niet andersom. Hoe dan ook. Zowel Smand als Liklilwatil zijn hevig teleurgesteld in de door hun bestuur genomen beslissingen en de kans, dat beide spelers na dit seizoen Hoogeveen de rug toekeren is alleen maar toegenomen. 

Wever mogelijk naar Germanicus 

HOOGEVEEN - Sies Wever, doelman van Hoogeveen, zal deze club aan het eind van dit seizoen zeker de rug toekeren. Dit naar aanleiding van beschuldigingen aan het adres van Wever als zou hij spelers van Hoogeveen verkopen aan landskampioen Ajax. Zoals het er nu voorstaat zal Wever volgend seizoen het doel verdedigen van het Coevorder Weber/Germanicus.

Hubert Sneek - Hoogeveen (15-01-1978) - Uitslag: 1-0

Gebrek aan fantasie fataal

door Dirk van der knaap

SNEEK - HOOGEVEEN 1-0 (0-0) 81. 1-0 Schat. Toeschouwers 1000. Scheidsrechter G. Uildriks.

SNEEK - Na de eerste 45 minuten leek een nederlaag voor Hoogeveen niet ter discussie te staan. Sneek viel wel veel aan maar gebrek aan fantasie wat daarbij aan het licht kwam maakte het Hoogeveen wel erg gemakkelijk. Een aanval over links en vervolgens de bal hoog voor de pot is voor de verdediging meestal een eenvoudige zaak. Om dat ene puntje, waarvoor Hoogeveen was gekomen, veilig te stellen had trainer Bas Pouwe in de rust zijn spelers voorgesteld om een kwartier lang wat offensiever te gaan spelen. De daarop volgende inspraak leidde echter tot een nog grotere defensieve houding, met als gevolg een veel sterkere pressie van de Friezen, dat niet onverdiend met een doelpunt werd beloond. Hoogeveen moest het zonder Ron de Haas en Roel Hoveling stellen. Eerstgenoemde kreeg geen vrij van zijn militaire superieuren en Hoveling was geschorst. Voor Yme Boersma was er daardoor weer een plaats in de basis, terwijl op de linksbackplaats Harrie Lunenborg zijn opwachting kwam maken. Lunenborg had het erg moeilijk en had eigenlijk geluk dat Sneek, traditioneel links ingesteld, pas erg laat in de wedstrijd merkte dat over rechts de betere mogelijkheden lagen.

KANSEN

Het aantal kansen waaruit redelijkerwijs een doelpunt verwacht mocht worden, bleef in de eerste helft beperkt tot aan elke kant een. Ruim een half uur lang probeerde Sneek tevergeefs de gasten het leven moeilijk te maken. Vier minuten voor het verstrijken van de eerste helft kregen ze gezamenlijk een droomkans toen de Hoogeveen verdediging mis tastte op een voorzet van verdediger Jos van der Woude. Beiden slaagden er niet in Sies Wever te passeren. Kort daarop kreeg Hoogeveen de mooiste kans van de wedstrijd. Henk Eefting ontfutselde voorstopper Harrie Koenen de bal op het middenveld en speelde de nog steeds in de belangstelling van Ajax staande Roel Smand op links aan. Het schot van Smand werd door Sneek doelman Rijpma gemist maar laatste man Ate Westerhof behoedde zijn ploeg voor een achterstand door de bal van de lijn te halen. Sneek profiteerde in de tweede helft gretig van de taktische misrekening van Hoogeveen-zijde.

Door het terughangen van Jan Smid en Wim Benjamins werd het veldoverwicht van de thuisclub steeds groter. Alleen het voortdurend van links opzetten van de aanvallen was geen sterke vondst. Karel Liklilwatil schoffelde daar naar vermogen, werd daardoor wel niet de lieveling van het publiek en Klaas van der Sleen dichtte de gaten. Dat het linkerverdedigingsblok mogelijkheden bood werd door Sneek vrij laat ontdekt. Toch viel van daar af de beslissing. Een voorzet van de vaak genegeerde Henk Wessels werd door Rudy Mensing van richting verandert waarop Peter Schat knalhard raak schoot 1-0. Hoogeveen probeerde zwakjes nog iets terug te doen maar kwam niet meer aan de bak.

Opstelling: Wever, Liklilwatil, Bulder, van der Sleen, Lunenborg, Smid, Boersma, Mensing, Benjamins, Eefting, Smand.

Haaksbergen - Hoogeveen (22-01-1978) - Uitslag: 3-0

Hoogeveen fors onderuit 

Haaksbergen - Hoogeveen heeft zich niet kunnen herstellen van de nederlaag tegen Sneek. Haaksbergen was duidelijk de betere ploeg en drukte uiteindelijk het verschil in drie punten uit. Hoogeveen-trainer Bas Paauwe weet de nederlaag aan de grotere fysieke kracht, die ploegen als Haaksbergen, Sneek en Rheden ten toon spreiden. Bovendien was het voor ons een handicap dat Jan Smid niet helemaal herstelt is van de blessure die hij opliep in het duel met Sneek. Ik wil dat niet aanvoeren als excuus voor de nederlaag want zelfs een Smid, die tachtig procent van zijn normale niveau haalt is voor ons een waardevolle speler, aldus Paauwe. Verwonderlijk bij het tot stand komen van de 3-0 zege voor Haaksbergen was slechts het feit dat de genadeklap zo laat werd toegediend. Kansen kreeg de thuisclub voldoende, maar het duurde tot halverwege de tweede helft voordat de tweede treffer werd gerealiseerd. Jacco Croes, die ook het eerste doelpunt voor zijn rekening nam, werd aangespeeld door Scheggetman en scoorde koppend. Eindelijk was de marge gegroeid tot twee treffers en dat na een periode waarin de Drenten er eindelijk in geslaagd waren pressie uit te oefenen. Hoogeveen probeerde hierna de bakens te verzetten maar stuitte meestal op het sterk spelende middenveld van de gastheren. De Haaksberger spitsen trokken in deze periode levensgrote gaten in de Hoogeveense defensie zodat het een wonder mag heten dat de score niet hoger opliep. Alleen Klaas Dijksta kwam nog tot scoren. De Haaksberger aanvaller pikte de bal op de linkervleugel op en begon aan een rush over 40 meter. De laatste hindernis doelman Sies Wever werd ook omzeild, waarna hij geen moeite had om 3-0 te laten aantekenen.

Opnieuw nederlaag Hoogeveen 

Haaksbergen/Hoogeveen - Hoogeveen kampt met een inzinking.Dat werd gisteren duidelijk in Haaksbergen, waar de lijstaanvoerder in de Hoofdklasse B voor de tweede achtereenvolgende keer een nederlaag leed. De blauwwitte formatie is van slag, maar ook Rheden draait niet optimaal en liet een punt liggen bij Hubert/Sneek. Jan Smid was gistermiddag niet helemaal fit en dat had ook z'n invloed op de prestatie van het hele team. Haaksbergen daarentegen bleek tegen de koplopers dit keer goed uit de voeten te kunnen. Vooral in de counter was de thuisclub zeer gevaarlijk. Dat kreeg zijn beslag in de dertiende minuut van de wedstrijd toen verdediger Eddy Bulder op snelheid werd geklopt door Haaksbergen-aanvaller Dijkstra. De voorzet van laatstgenoemde bereikte Jaco Croes, die het leer achter doelman Sies Wever plaatste:1-0. Bulder zou in de eerste helft nog worden vervangen door Rudy Mensing, wiens plaats op het middenveld was bezet door Yme Boersma.

CORNERS

Hoogeveen schuwde de aanval niet in de eerste helft en men trachtte alsnog de gelijkmaker te forceren. Uit de cornerverhouding, 6-2 in het voordeel van Hoogeveen, bleek ook dat de blauwwitten zich niet defensief instelden.

COUNTER

Ook in het eerste kwartier van de tweede helft bleven de Hoogeveners de aanval zoeken. Schoten van Smid, Smand en Mensing leverden echter niet het gewenste resultaat op. In de 63e minuut was het opnieuw raak toen Croes uit een snelle counter via het been van Klaas van der Sleen de tweede treffer scoorde. De wedstrijd was beslist, terwijl Dijksta een kwartier voor het einde van het duel de eindstand op 3-0 bepaalde. Hoogeveen is ondanks het verlies lijstaanvoerder gebleven in de Hoofdklasse B. Doordat Achilles 12 bij Emmen won werd het de tweede periodekampioen.

Opstelling: Wever, Liklikwatil, Bulder, van der Sleen, Smid, Boersma, Benjamins, De Haas, Eefting, Smand.
Bulder vervangen door Mensing.

Hoogeveen - De Treffers (29-01-1978) - Uitslag: 2-0

SMID BEZORGT HOOGEVEEN OPNIEUW DE OVERWINNING 

Hoogeveen - De Treffers 2-0 (2-0) 7 en 16 min. Smid 1-0 en 2-0. Scheidsrechter van Klaveren. Toeschouwers 1200.

HOOGEVEEN - Een minder gelukkige tactische beslissing. Dat was het besluit van Treffer-trainer Jansen om vleugelverdediger Bart Kersten op te offeren aan Hoogeveen spelbepaler Jan Smid. Niet alleen had het een omzetting in het elftal tot gevolg, maar bovendien was het het paard achter de wagen spannen. De tot verdediger benoemde ex-aanvaller de Jong kon het namelijk niet bolwerken, waardoor Hoogeveen via de rechtervleugel veel mogelijkheden verwierf. En uitgerekend Jan Smid profiteerde daarvan. Twee keer plaatste hij de bal achter de uitstekende doelman Liebers waardoor de strijd meteen beslist was. Tenminste dat leek zo. In het elftal van De Treffers werden meteen de nodige veranderingen doorgevoerd. Werd aanvankelijk geprobeerd vanuit verdedigende stellingen de vijand te verrassen, nu werd het initiatief genomen, En toen bleek dat het uitgangspunt van trainer Jansen verkeerd was geweest. De Treffers bleek namelijk evenwaardig aan Hoogeveen. De koploper van de Hoofdklasse B kon niet imponeren. Integendeel zelfs. Er werd bij vlagen beschamend slecht gespeeld. Alleen doelman Sies Wever en de kleine Roel Smand - hij beheerste zich voortreffelijk ondanks tal van harde Treffer-charges - staken boven de middelmaat uit. Een dergelijke ontwikkeling had overigens niemand verwacht. Hoogeveen kreeg daarvoor in de beginfase te veel mogelijkheden om te overheersen. Al in de zevende minuut werd de score geopend. 'Waakhond' Kersten kreeg de bal verkeerd op de schoen waarna het voor Jan Smid een koud kunstje was om toe te slaan: 1-0. De Treffers toog dapper ten aanval, maar zag zich in de zestiende minuut nog verder achteruit geworpen. Een gave combinatie, opgezet door Jan Smid bracht de bal via Eefting, De Haas en Boersma bij Smid terug en dat betekende 2-0. Met deze stand brak ook de rust aan maar dat kwam omdat de snelle Wegh weigerde een fout van de niet altijd geconcentreerd spelende van der Sleen af te straffen, terwijl hij in een later stadium een knappe pass van de weer gevaarlijke Gerrits niet kon benutten. Sies Wever die zich tijdens de warming-up licht had geblesseerd keerde de inzet deskundig. Aanvoerder Giebels maakte dit allemaal niet meer mee want hij moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Gerrie Jansen. Ook na de hervatting was het allemaal niet best. Jan Smid had wellicht voor de nodige opluchting kunnen zorgen door een gouden pass van Smand te benutten, maar ditmaal faalde de Hoogeveense aanvoerder jammerlijk bij het afwerken. Het duel was er overigens ook niet vriendelijker op geworden. De zwak leidende scheidsrechter van Klaveren uit Enschede zag beslist niet alles. Misschien maar goed ook want Bulder en Gerrits ontsnapten daardoor aan de rode kaart toen zij meenden met elkaar te moeten bakkeleien. En ook Martinus Kersten had geluk toen de arbiter niet zag, of niet wilde zien dat de Haas werd geslagen.

Het was tenslotte alleen Yme Boersma die gedwongen het veld moest verlaten. Tijdens een kopduel met van Raay raakte hij aan zijn wenkbrauw geblesseerd. De Hoogeveense clubarts moest de wond met vijf hechtingen dichtmaken. Tevens werd geconstateerd dat de Hoogeveen-spits een lichte hersenschudding had opgelopen. Trainer Bas Paauwe jr. - die voor twee jaar heeft bijgetekend; kennelijk heeft hij veel vertrouwen in de toekomst - bracht Mensing in het veld, maar dat maakte allemaal ook niet veel meer uit.

Hoogeveen - Germanicus (26-02-1978) - Uitslag: 1-0

Gelukkige zege Hoogeveen in derby tegen Germanicus
HOOGEVEEN - Ook in de return tegen Weber/Germanicus trok Hoogeveen gisteren, zij het vrij fortuinlijk, aan het langste eind. Een eigen doelpunt van de Coevordenaren hadden de blauwwitten nodig om de twee punten te pakken.

Mooi was het allemaal niet, maar dat is van dergelijke derby’s ook niet te verwachten. Twee ploegen stonden gistermiddag tegenover elkaar, die zich geen misstappen konden veroorloven. Voor Hoogeveen speelden de kampioenskansen een belangrijke rol, terwijl Germanicus nog steeds in degradatiezorgen verkeert.

De wedstrijd had een grimmig karakter, wat met name veroorzaakt werd door scheidsrechter Beentjes uit Uitgeest. Zijn beslissingen wekten over en weer enige wrevel bij de spelers op.

De Coevorder formatie toonde zich vrijwel de gehele wedstrijd een gelijkwaardige tegenstander. Hoogeveen was in de eerste helft in aanvallend opzicht in de meerderheid, doch van een duidelijk veldoverwicht was geen sprake. Wat het aantal kansen in de eerste 45 minuten betreft sloeg de balans wel door in het voordeel van de blauwwitte formatie.

Pas in de dertiende minuut ontstond de eerste reële mogelijkheid voor de Hoogeveners. Uit een vrije trap van Jan Smid belandde de bal bij Henk Eefting. Doordat Eefting aarzelde met het inschieten en Roel Smand deze poging in de weg stond kon de Coevorder defensie tijdig ingrijpen. Nadat Boersma enkele minuten later naast had geschoten ontstond er voor de robuuste Hoogeveense spits opnieuw een scoringsmogelijkheid toen hij alleen voor de goed keepende doelman Mellema verscheen. Boersma kon nog juist inschieten voordat de Coevorder goalie bij de bal was. Erg zuiver was het schot van de Hoogevener echter niet, waardoor het leer naast ging. Ook een vrije trap van Jan Smid en een knap afstandschot van verdediger Klaas van der Sleen zouden geen doel treffen.

De tegenacties van Germanicus bleven in de eerste fase uit. Slechts in de laatste tien minuten van de eerste helft kwamen er mogelijkheden voor de Coevordenaren. Eerst was het van der Sleen die een snelle counter op het nippertje kon onderscheppen, doch acht minuten voor het rustsignaal stond Vrouwe Fortuna Hoogeveen bij toen zowel de Haan als Timmer twee fraaie kansen misten.

De Coevordenaar v.d. Veen werd in het tweede bedrijf vervangen door Peter Drent, die in de 48e minuut zijn visitekaartje afgaf met een knap afstandschot, dat door doelman Sies Wever ternauwernood kon worden gestopt. Beide teams hielden elkaar in evenwicht, maar in de 37e minuut sloeg het noodlot voor de Coevordenaren toe. Een voorzet van Ron de Haas wilde verdediger Joop Meijer wegwerken, maar het leer caramboleerde onbereikbaar voor keeper Mellema in de bovenste hoek:1-0.

Onafgebroken kwamen nu de aanvallen op de Hoogeveense veste, die af en toe wankelde maar overeind bleef. Germanicus deed er alles aan om de achterstand nog om te buigen in een puntendeling. Succes zou echter ondanks het hevige aandringen van de Coevorder formatie uitblijven.

Achilles'12 - Hoogeveen (05-03-1978) - Uitslag: 1-1

Hoogeveense goalie in topvorm

Wever redt Hoogeveen van verlies tegen Achilles’12

HENGELO/HOOGEVEEN - “Dat geluk hebben we ook wel nodig in deze laatste fase van de competitie”. Woorden opgetekend uit de mond van Hoogeveen trainer Bas Paauwe jr., die na afloop van het duel tegen Achilles’12 meer dan tevreden was met het resultaat.

En geluk had Hoogeveen opnieuw evenals vorige week tegen Weber/Germanicus, in deze sensationeel verlopen wedstrijd. Nadat de Paauwe-formatie in de tweede helft op een achterstand was gezet, kwam Hoogeveen en minuut later zeer fortuinlijk door een eigen doelpunt van de Hengeloërs weer op gelijke hoogte. Deze spectaculaire tweede helft vergoedde veel voor het matige eerste bedrijf. De beide periode-kampioenen in de Hoofdklasse B waren goed tegen elkaar opgewassen, doch wat beide teams lieten zien was allesbehalve voetbal op hoog niveau. Slechts bij vlagen tilden de twee ploegen het spelniveau boven de middelmaat uit.

Doelman Sies Wever verkeerde gistermiddag in topvorm en diverse malen verrichtte hij reddingen, die respect afdwongen. Zo ranselde hij in de beginfase al een snoeihard afstandschot van de Achillesspeler Heins uit zijn doel en met name in de tweede helft zou de Hoogeveense goalie zijn team grote diensten bewijzen. Ook Hoogeveen kreeg een pracht mogelijkheid om in de eerste 45 minuten nog afstand te nemen van Achilles. Uit een counter bracht Karel Lijklilwatil het leer bij de vrijstaande Roel Smand. Een doelpunt leek in de maak, doch het schot van de Hoogeveense spitsspeler was te zwak om keeper Frits van Laar te verrassen. Aan de andere kant kreeg Klaas Tuiten twee fraaie schietkansen. Eerst stond zijn medespeler Heins hem in de weg en in tweede instantie was het het been van Klaas van der Sleen, dat er voor zorgde dat de bal naast ging. Twee minuten voor het rustsignaal bracht Jan Smid doelman van Laar nog in moeilijkheden toen hij vanuit een vrije trap de bal in de uiterste bovenhoek schoot. De Hengelose goalie verkeek zich hier op en hij kon ternauwernood het leer nog over de lat tikken.

In de tweede helft was Wever op zijn hoede toen middenvelder Tuiten met een lob de Hoogeveense doelman probeerde te verschalken. Twee minuten later sloeg de vlam in de pan. Bert Jan Heins was de held van de dag toen hij uit een voorzet de bal steenhard achter Wever kopte, 1-0. Een klein drama voltrok zich in dezelfde minuut toen Heins op een voorzet van Henk Eefting het leer zeer onfortuinlijk achter zijn eigen doelman kopte, 1-1. Achilles nam het initiatief en gaf dat in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer uit handen en meerdere keren was het spitsuur in het Hoogeveense doelgebied. Een spetter van de uitblinker André Bode, werd door Wever tot corner verwerkt. Bijna had Heins opnieuw succes maar zijn schot kon nog door de Hoogeveense defensie uit de gapende doelmond worden gehaald.

De beste kans om opnieuw afstand te nemen van Hoogeveen kreeg Achilles in de 65e minuut. Een handsbal van Klaas van der Sleen “in” het strafschopgebied noopte scheidsrechter Bootsma uit Groningen ertoe de bal op de witte stip te leggen. Verdediger Nijhof zou het vonnis moeten voltrekken doch zijn poging om Achilles aan een voorsprong te helpen mislukte. Op een spectaculaire wijze ranselde Wever de inzet van Nijhof uit zijn doel en niet minder spectaculair was de redding van Wever op een afstandschot van Elzinga. Hoogeveen stelde tegenover de aanvalsdriften van de gastheren maar weinig wapenfeiten. Slechts Jan Smid maakte het doelman van Laar in de laatste fase van de tweede helft flink lastig met een knap schot in de linkerbovenhoek. Beide ploegen kwamen echter niet verder dan de 1-1 puntendeling.

Opstelling: Wever, Gelmers, Bulder, van der Sleen, Hoveling, Eefting, Smid, Benjamins, Liklilwatil, Boersma, Smand

Hoogeveen - Rohda Raalte (12-03-1978) - Uitslag: 1-1

Hoogeveen moet punt prijsgeven 

HOOGEVEEN - Een al in de vierde minuut opgelopen achterstand heeft Hoogeveen gisteren in de slotfase met grote moeite kunnen ombuigen in een gelijkspel. Gemakkelijk ging het allemaal niet tegen het in degradatienood verkerende Rohda. Wie zou hebben verwacht dat Hoogeveen na de achterstand wel zou gaan beuken op het doel van de gasten kwam bedrogen uit.

Slechts enkele minuten na de vroege treffer kwam Rohda met de rug tegen de muur te staan, maar toen dit offensief weer wegebde zakte het spelpeil tot ver beneden de middelmaat. Reeds in de vierde minuut viel het eerste doelpunt. Een kogel van Bremmer was onbereikbaar voor doelman Sies Wever, 0-1. Na deze openingstreffer begon het Hoogeveense offensief, dat echter van korte duur zou zijn. Dat er geen tegentreffers vielen hadden de gasten vooral te danken aan hun voortreffelijke doelman Jansen die vele schoten uit zijn doel ranselde. Zo redde de Raalter goalie een harde inzet van Henk Eefting en even later wist hij een lob van de Hoogeveense spitsspeler ongedaan te maken.

Hoogeveen dreigde hierna het hoofd te verliezen. De intimidaties over en weer, in deze overigens sportief verlopen wedstrijd, kwamen het spelpeil niet ten goede. Dat kenmerkte zich bij de blauwwitte formatie door veel misverstanden, balverlies en veel slechte passes. De onrust nam alleen maar toe, toen de geblesseerde Klaas van der Sleen moest worden vervangen door Ron de Haas.

Rohda counterde sterk en dat deze uitvallen niet zonder gevaar waren bleek maar al te vaak. Eerst was het een schot van Velderman, de uitblinker bij Rohda, dat net voorlangs ging en een hard afstandschot van Neuteboom suisde slechts enkele centimeters naast. Er viel weing meer te genieten in de eerste helft, zij het dat een fraai genomen vrije trap van Jan Smid de toeschouwers nog eens op deed veren. Ook in de tweede helft kwam daar weinig verandering in. De Hoogeveners hadden moeite elkaar te vinden en de aanvallen waren schaars. Vooralsnog kon de Rohda-defensie probleemloos deze offensieve bedoelingen van de lijstaanvoerder in de Hoofdklasse onderscheppen. Van enige snelheid in de Hoogeveense gelederen was nauwelijks sprake. Integendeel de aanvallen werden te traag opgezet en zo doorzichtig dat de gasten daar geen kind aan hadden. Rohda kreeg zelfs een uitstekende mogelijkheid om de voorsprong te vergroten via Velderman. Hij dwong doelman Wever tot een uiterste krachtsinspanning met een snoeiharde kopstoot, die de Hoogeveense goalie onschadelijk kon maken.

Het slotoffensief van Hoogeveen kwam een kwartier voor het eindsignaal van de goed leidende arbiter Dacona uit Groningen. Trainer Paauwe bracht wat meer stootkracht in de voorhoede door Yme Boersma als centrumspits te laten fungeren. Ruud Mensing die tot dat moment deze taak had waargenomen verhuisde naar het middenveld, terwijl Willem Benjamins de positie van laatste man bij Hoogeveen innam.

Deze tactische zet van de Hoogeveense coach zou naar later bleek succes hebben. De lichtgewicht voorhoede was voor die tijd niet opgewassen tegen de fysiek sterkere verdediging van Rohda. Er kwamen nu meer kansen en de gelijkmaker was alleen nog maar een kwestie van tijd. De Raalter goalie stond echter herhaaldelijk die felbegeerde tegentreffer in de weg. Hij bewees zijn waarde voor zijn ploeggenoten toen hij een kopbal van Smid ternauwernood overtikte. Ook toen Smid tot twee keer toe fraaie schietkansen kreeg hoefde hij niet te capituleren.

Pas vier minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg de blonde Hoogevener doelman Jansen op de knieen. Uit een vrije trap schoof Smid hard en zuiver het leer in de hoek en dat betekende de gelijkmaker, 1-1.

De deceptie bij Rohda was groot. Het weerhield de gasten er niet van om alsnog weer te proberen langszij te komen. Twee schoten van Neuteboom zorgden voor de nodige beroering bij Hoogeveen, maar de beste mogelijkheid kreeg toch de blauwwitte formatie in blessuretijd om de volle winst te pakken. De Rohda doelman Jansen was al geslagen toen Eefting inkopte en Boersma probeerde met een soortgelijke poging de bal nog verder in de gapende doelmond te werken. Een lofwaardige poging, die niet werd beloond met een tweede treffer, waardoor beide partijen de punten broederlijk deelden.

Friesland - Hoogeveen (19-03-1978) - Uitslag: 2-1

Voorsprong Hoogeveen slinkt 

HOOGEVEEN/LEEUWARDEN - De voorsprong van Hoogeveen op Rheden is opnieuw, na het verlies gisteren tegen Friesland, geslonken. Rheden echter profiteerde ook maar ten dele van dit verlies. Zelf verspeelde het een punt in de thuiswedstrijd tegen Enschedese Boys.

Het zat Hoogeveen gisteren in Leeuwarden niet mee. De blauwwitten moesten het zonder Klaas van der Sleen doen, die ook voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Een bittere pil kregen de Drenten ook nog eens halverwege de eerste helft te slikken, toen Jan Smid na een botsing met een tegenspeler met een gapende hoofdwond naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.

Friesland daarentegen opereerde zonder de ex-cambuur speler Boudi van der Heide. De Friezen weigerden pertinent om uit het strafschopgebied te komen. Met man en macht werd er verdedigd en het bleek voor Hoogeveen zeer moeilijk om een gat te slaan in deze hechte defensie.

Toch bleken de counters van de gastheren zeer gevaarlijk. In de 28e minuut viel het eerste doelpunt. Na een foutje in de Hoogeveense achterhoede kon uit de vrije trap van Kamper aanvaller Tromp met het hoofd scoren, 1-0.

Kort na dit doelpunt viel Jan Smid uit, maar ook in deze fase bleef Hoogeveen het betere van het spel houden. Toen door laconiek ingrijpen in de defensie Schuil voor de tweede keer raak knalde, werd Hoogeveen pas goed wakker. Karel Liklilwatil rukte diverse malen mee naar voren evenals Yme Boersma. Voortdurend werd het doel van Friesland bestookt, doch de defensie van de gastheren bleef overeind. Het tegendoelpunt viel in de 63e minuut toen Roel Smand keihard voortrok en Ab Gelemers het leer achter de Friese goalie plaatste. Verder kwam de lijstaanvoerder in de Hoofdklasse niet, waardoor ondanks hevig aandringen hekkesluiter Friesland beide punten in de eigen gelederen hield.

Uitvallen Jan Smid fataal voor Hoogeveen

LEEUWARDEN - Hevig teleurgesteld stapte kampioenskandidaat Hoogeveen na het 2-1 verlies tegen hekkesluiter Friesland van de grasmat. Niet alleen het verlies was een tegenvaller, maar ook de pech die Jan Smid al vroeg in de wedstrijd uitschakelde. Na een ongelukkige botsing met Kemper moest de spelbepaler bij de Drenten met een gapende hoofdwond (zes hechtingen) naar het ziekenhuis. Na de blessure van Klaas van der Sleen (gescheurde enkelbanden) een klap, die hard aankwam. Zonder Smid moest Hoogeveen proberen de opgelopen schade in te halen. Die schade was onnodig en tegen de verhouding in ontstaan. Ruud Mensing liet Tromp ongehinderd de juiste hoek uitzoeken en Friesland op 1-0 zetten. Friesland speelde zonder doelpuntenmachine Boudie van der Heide (griep) erg angstig. De versterkte verdediging bleef echter in het aanvalsgeweld van Hoogeveen overeind. Hoogeveen ging definitief knock-out toen al in de tweede minuut na rust Schuil Friesland met een onhoudbaar schot naar 2-0 tilde. Pas na deze treffer werd Hoogeveen feller en ging massaal in de aanval. Karel Liklilwatil die door verplichtingen elders, pas laat in Leeuwarden arriveerde, werd ingezet voor de falende Mensing en Yme Boersma verliet zijn plaats in de achterste vier om in de voorhoede meer pressie te kunnen uitoefenen. Deze taktiek leek een goede greep want halverwege de tweede helft nam Ab Gelmers met een prachtig schot op aangeven van Roel Smand het Hoogeveense doelpunt voor zijn rekening. De gelijkmaker leek een kwestie van tijd. Aanval op aanval golfde op het doel van de Friezen, maar Hoogeveen kwam niet verder dan een afgekeurd doelpunt.

Interview Bas Paauwe (22-03-1978)

Laatste loodjes wegen zwaar voor Hoogeveen
Bas Paauwe gelooft rotsvast in titel

Hoogeveen - Voor zowel Emmen als Weber Germanicus is het seizoen dat op zijn einde loopt teleurstellend verlopen. Emmen heeft zich nauwelijks in de strijd om de titel kunnen mengen en Germanicus levert nog een bittere strijd tegen de degradatie. Voor beide teams is plotseling echter toch nog een mogelijkheid naar boven gekomen een beslissende rol te gaan spelen. De komende weken zijn de beide teams uit Zuid-oost Drenthe namelijk de tegenstanders van het op de tweede plaats staande Rheden en van die wedstrijden zal het voor een belangrijk deel afhangen of provincie- en lijstaanvoerder Hoogeveen de eerste plaats tot het einde van het seizoen zal weten vast te houden. Lange tijd leek het er op dat Hoogeveen op eigen krachten de titel in de wacht kon slepen, maar een gelijkmaker tegen Rohda en verlies tegen Friesland hebben de achterstand van Rheden tot twee punten teruggebracht. Het is voor Hoogeveen nu zaak om de wedstrijden tegen DOS 19 en Quick 20 tot een goed einde te brengen, want dan heeft het team van Bas Paauwe in de laatste wedstrijd op 16 april genoeg aan een gelijkspel om de titel binnen te halen. Dat zal moeilijk genoeg worden, want in die laatste wedstrijd ontmoet Hoogeveen......... inderdaad, Rheden. Bas Paauwe hoopt dat Emmen en Germanicus hun steentje zullen bijdragen, maar is daar vooral met betrekking tot Emmen niet helemaal gerust op: Ik hoop bepaald niet dat Germanicus degradeert, maar het zou voor ons wel goed uitkomen als de Coevordenaren op het moment dat ze Rheden ontmoeten nog niet veilig zijn. Dat komt de motivatie van hen ten goede en dan wordt dat voor Rheden een moeilijke wedstrijd. Ik ben bang dat bij Emmen die motivatie al min of meer verdwenen is. Toch vertrouw ik er op dat ook Emmen er voor zal vechten.

JAN SMID
Jan Smid, de topscorer die zondag, na een botsing met een Friesland-verdediger, zes hechtingen in zijn hoofd moest laten aanbrengen maar de finale van het seizoen wel volledig zal kunnen meemaken, ergert zich een beetje aan beschouwingen als de bovenstaande: ‘Het hele seizoen merk ik dat men meer met Rheden dan met Hoogeveen bezig is. Door de week wordt er vaak meer over de prestaties en de mogelijkheden van Rheden gesproken dan over Hoogeveen zelf. Dat is natuurlijk een slechte zaak, te meer omdat wij door de komende wedstrijden te winnen nog op eigen kracht kampioen kunnen worden. Maar juist het winnen van wedstrijden gaat Hoogeveen de laatste tijd bijzonder moeilijk af. Dat komt doordat de spanningen de laatste tijd te groot zijn geworden aldus Bas Paauwe. We bezitten een elftal met weinig routine. Als jonge spelers een toppositie moeten handhaven gaan we wat verkrampt spelen. Normaal gesproken hebben we enkele spelers, die het team over moeilijke tijden heen kunnen tillen. Doordat we in de achterhoede Klaas van der Sleen moeten missen (met kapotte enkelbanden is hij tot het einde van dit seizoen uitgeschakeld) speelt die lijn minder rustig. Dat Jan Smid zondag tegen Friesland al na zo'n twintig minuten uit moest vallen heeft ons misschien ook wel één of zelfs twee punten gescheeld.

RIJP
Als een elftal zo afhankelijk is van een paar spelers rijst natuurlijk de vraag of Hoogeveen wel rijp is voor de titel. Jan Smid meent van wel: Zoals we voor de winterstop liepen te voetballen waren we sterker dan wie ook. Als een team een paar punten achtereen pakt kan je van geluk spreken, maar als je zoals wij het hele seizoen bovenaan staan, dan is dat geen toeval meer. Weing overtuigend klinkt dan de toevoeging: Je moet altijd optimistisch blijven, ik zie ons wel kampioen worden. Tegen Rheden moeten we zorgen dat een gelijkspel genoeg is, want daar kunnen we dan op de counter spelen en dat is ons sterkste punt. Ook Smid ontkomt blijkbaar er niet aan zijn gedachten veelvuldig op Rheden af te stemmen.

ROUTINE

De jongens hebben het hele seizoen sterk gevoetbald, aldus Paauwe tenslotte. Door dat gebrek aan routine gaat het nu wat minder, ook al omdat nu blijkt dat onze basis van volwaardige hoofdklassespelers nogal smal is. Dat is logisch, want vervangers voor mensen als Smid en van der Sleen zijn niet zomaar voor handen. Desalniettemin ben ik er nog steeds rotsvast van overtuigd dat wij het kampioenschap in de wacht zullen slepen.

Quick'20 - Hoogeveen (02-04-1978) - Uitslag: 1-0

Opnieuw verlies voor Hoogeveen

HOOGEVEEN/OLDEN ZAAL - Opnieuw is Hoogeveen gestruikeld in de belangrijke slotfase van de competitie in de Hoofdklasse B. De voorsprong op Rheden bedraagt nu nog slechts een punt na het verlies gisteren van het Oldenzaalse Quick 20. Dat de laatste twee competitiewedstrijden nog uiterst spannend zullen zijn staat wel vast. Voor wat Hoogeveen echter betreft moet zo langzamerhand gevreesd worden voor een eventueel kampioenschap. Het roer zal in ieder geval drastisch omgegooid moeten worden wil Hoogeveen zich als kampioenskandidaat laten gelden. Het was overigens een aantrekkelijke wedstrijd in Oldenzaal, waar de lijstaanvoerder in de hoofdklasse een benauwd eerste kwartier doormaakte. Voor 1500 toeschouwers scoorde Brookhuis in de twintigste minuut de enige treffer in dit duel.

Quick bleek over zeer snelle vleugelspitsen te beschikken en vooral Karel Liklilwatil werd in de beginfase menigmaal op snelheid geklopt door Seegerink. Van de acties van Seegerink ging dan ook het meeste gevaar uit. Maar ook zijn mede-aanvallers Roossens en Vaanholt stichtten het nodige gevaar in de Hoogeveense verdediging, die overeind bleef dankzij het goede werk van Boersma, Hoveling en Wever. Vrijwel de gehele eerste helft bleef Quick 20 de boventoon voeren en zoals gezegd, het was de verdienste van de Hoogeveense defensie dat er niet meer doelpunten vielen in de eerste helft.

In het tweede bedrijf zochten de Hoogeveners constant de aanval maar veel verder dan de zestien-meter-lijn kwamen de blauwwitten niet. Ron de Haas was helemaal uit vorm en werd vervangen door Ruud Mensing. Ook Jan Smid kwam gistermiddag niet goed uit de verf terwijl Roel Smand zeer nonchalant te werk ging in Oldenzaal. Juist door een falende Hoogeveense aanval bleven tegentreffers uit. Ook Yme Boersma ging zich naarmate het einde van de wedstrijd naderde meer met de voorste linie bezighouden, maar ook zijn bemoeienissen wierpen geen vruchten af. Aan de andere kant werd Sies Wever nog enkele keren beproefd door Roossens en Vaanholt. Diverse malen redde de Hoogeveense goalie bekwaam. Meerdere treffers zouden er niet meer vallen, waardoor de Oldenzalers verdiend met de eer gingen strijken.

VOORSPRONG HOOGEVEEN IN GEVAAR

Door Dirk van der Kaap

Oldenzaal - Geen domme pech, onvermogen om gecreerde kansen in doelpunten om te zetten of slechte arbitrage kunnen als oorzaken worden aangevoerd voor de steeds slechter wordende resultaten voor het eens zo ongenaakbaar leidende Hoogeveen. De 1-0 nederlaag tegen Quick 20 was volkomen verdiend omdat het elftal gemiddeld te weinig klasse in huis had om het de Twentenaren erg moeilijk te maken. Tegen het fris en onbevangen spelend Quick 20 kwamen de problemen duidelijk aan het licht. De verdediging zonder de geblesseerde Klaas van der Sleen, hield in zijn geheel gezien nog redelijk stand maar individueel werden er te veel foutjes gemaakt. Karel Liklilwatil had voortdurend ondersteuning nodig om de beste man van het veld de Oldenzaalse linkerspits, Hans Zegerink, af te stoppen. Uit de derde hoekschop voor de thuisclub, na een kwartier spelen, ontstond de beslissende treffer.
Het openingsoffensief van Quick 20 had daarvoor al een tweetal kansjes opgeleverd. De eerste, na een minuut spelen, werd door Zegerink naast geschoten terwijl Wever de tweede onschadelijk maakte. Uit de door Heghuis genomen hoekschop knalde Andre Peters in, maar zag zijn inzet door Liklilwatil van de lijn gehaald. De bal kwam daarop voor de voeten van Harrie Brookhuis, die wel raak mikte: 1-0. Hoogeveen kreeg kort daarna een mogelijkheid via een vrije trap van Jan Smid maar zag dit teniet gedaan door een overtreding van Ab Gelmers. De mooiste kans voor rust kregen de bezoekers door toedoen van de zwakke Oldenzaalse doelman Duesman die een ongevaarlijk schot van Henk Eefting volkomen verkeerd behandelde, via zijn handen verdween de bal rakelings langs de voor hem goede kant van de paal. In de tweede helft probeerde Paauwe door een tweetal omzettingen nog een ommekeer te bewerkstelligen. In de 67e minuut werd de onopvallend acterende Ron de Haas vervangen door Ruud Mensing, maar het afstandschot van hem, waarop de Hoogeveense trainer zijn hoop had gevestigd, kwam er niet uit. Een kwartier voor het einde gaf laatste man Yme Boersma zijn positie op en ging in de spits spelen. Twee minuten voor tijd kreeg Hoogeveen nog uitzicht op een gelijkmaker, toen Boersma op het randje van het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Het schot van Jan Smid werd met veel moeite door doelman Duesman uit de hoek gegrabbeld.

Hoogeveen - DOS'19 (09-04-1978) - Uitslag: 0-0

Smand reikt Rheden de hand, Hoogeveen weer machteloos

Door Ger Gramsma

HOOGEVEEN - Met tranen in de ogen en vaderlijk omarmt door doelman Sies Wever haastte Roel Smand zich naar de kleedkamer. Het 19-jarige Hoogeveense talent - Ajax, Twente en FC Groningen hebben interesse - miste twintig minuten voor het einde in de ontmoeting tegen DOS 19 (0-0) een strafschop en verlengde daarmee de kampioenskansen van Rheden, dat weliswaar van Weber Germanicus verloor, maar in punten nu nog gelijk kan komen met Hoogeveen. Op het moment dat Roel Smand van elf meter in de fout ging en Jan Smid de bal, die van de paal terugkwam in het zijnet schoot, wist heel Hoogeveen; via de omroeper, dat Germanicus met 2-1 voorstond tegen Rheden en de kampioenskansen dus uiterst groot waren. Die strafschop zou de beslissing brengen, vandaar dat Bas Paauwe aanvoerder Smid aanwees om het vonnis over DOS  te voltrekken.

Normaal neemt Smand de eerste strafschop, maar gezien de belangrijkheid had ik graag gezien, dat Smid hem zou nemen. Jan durfde blijkbaar de verantwoordelijkheid niet aan, liet Paauwe later weten. Hoogeveens aanvoerder had een heel andere verklaring. Ik heb Roel gevraagd of hij het aandurfde. Hij wilde hem wel nemen. Hij is tenslotte de eerst aangewezen man voor een strafschop. Had ik hem genomen en gemist dan had iedereen gezegd, waarom nam Smand de strafschop niet. Overigens is het natuurlijk allemaal gepraat achteraf. De strafschop was een gevolg van een overtreding van Olderiekerink tegen Karel Liklikwatil, die er in het strafschopgebied na een confrontatie met de DOS -verdediger sierlijk bij ging liggen en zo een elf meter versierde. Dezelfde Olderiekerink schopte even later Smand onder z'n achterste, duwde de arbiter  opzij, maar kreeg slechts een officiele waarschuwing. Hij had uit het veld moeten worden gestuurd. Hoogeveen kon geen moment waarmaken, dat het voor het kampioenschap streed, ook al was de inzet van het team optimaal. Dat is het enige winstpun, aldus Sies Wever. Er is tenminste geknokt en dat is de laatste weken wel eens anders geweest. Voor de rust kreeg Hoogeveen een goede mogelijkheid op een voorsprong. Paul Nijmeijer en Beernink tastten mis op een inzet, maar de kopbal van Smid ging over. Aan de andere kant stopte Wever heel knap een vrije trap van Paul Nijmeijer. Ook in de tweede helft toen Hoogeveen meestal storm liep moest Wever enige keren redding brengen bij acties van Ben Nijmeijer en Beernink. De beste kans was echter voor Hoogeveen, maar de moedige Smand -hij durfde tenslotte de strafschop wel te nemen- faalde jammerlijk. Voorts kreeg de Hoogevener nog een officiele waarschuwing voor het omarmen van Olderiekerink, nadat deze het achterwerk van de Hoogevener had bewerkt.

Opstelling: Wever, Liklikwatil, Bulder, Boersma, Hoveling, Zwart, Benjamins, Eefting, De Haas, Smid, Smand


Rheden - Hoogeveen (16-04-1978) - Uitslag: 0-0

Hoogeveen kampioen in Hoofdklasse B 

HOOGEVEEN /RHEDEN - Een overgelukkige Bas Paauwe wordt bestormd door tientallen Hoogeveense supporters. De trainer van Hoogeveen had ook alle reden om op deze manier blijk te geven van zijn feestvreugde. Hoogeveen werd gistermiddag in Rheden kampioen van de Hoofdklasse B. De Drentse lijstaanvoerder had aan een gelijkspel tegen Rheden voldoende om zich kampioen te mogen noemen. Voor een uitgebreid verslag van de sfeervolle wedstrijd, die werd bezocht door 3000 toeschouwers, zie de sportpagina. Gisteravond werd in De Tamboer het feest voortgezet. Zeker 1000 bezoekers kwamen naar het culturele centrum om daar met de spelers en het bestuur het kampioenschap te vieren. Een feest, dat tot in de kleine uurtjes werd voortgezet. Tijdens deze instuif werd de kersverse kampioen in de hoofdklasse een serenade gebracht door het muziekkorps de Hoogeveense Harmonie. Hoogeveen zal, nu het kampioen is geworden, straks ook nog deelnemen aan de strijd om de landstitel, met de kampioenen van de Hoofdklasse A, het Haagse VUC en van de Hoofdklasse C Geldrop.

HOOGEVEEN/RHEDEN - Wat een sfeer, wat een spanning. Zenuwslopende taferelen, maar toch ging na negentig minuten voetbal de titel in de Hoofdklasse B naar Hoogeveen. De lijstaanvoerder wist Rheden gistermiddag op eigen veld te bedwingen en het vereiste punt te pakken. Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jansen uit Rotterdam kwam voor Hoogeveen als een bevrijding. Honderden Hoogeveners gaven daarna uiting aan hun feestvreugde door de spelers te bedelven onder hun uitbundige felicitaties. Spelers en trainer Bas Paauwe jr. gingen op de schouders en herhaaldelijk werden de namen van de spelers gescandeerd door een uitzinnige Hoogeveen-aanhang. Meer dan duizend plaatsgenoten waren gistermiddag naar Rheden gekomen om de Drentse formatie het kampioenschap te zien binnen halen. Een ware cupsfeer hing er in Rheden, waar het erop leek of niet Rheden maar Hoogeveen de thuisspelende ploeg was.

DROOMKANS 

Het wilde maar niet lukken, liet na afloop een overgelukkige Roel Smand weten, die tien minuten voor het einde van de wedstrijd een droomkans om zeep hielp. De tengere Hoogeveense spits had aan alle onzekerheid een einde kunnen maken, doch voor open doel knalde hij over. Ook doelman Sies Wever, die een groot aandeel heeft gehad in het veroveren van de titel, bekende dat het kampioenschap niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen.

We hebben soms onverdiend verloren en andere keren weer vrij gelukkig de punten gepakt. aldus de Hoogeveense goalie.

FURIEUS 

Het zag er aanvankelijk ook niet naar uit dat gisteren de beslissing zou vallen. Rheden maakte geen geheim van zijn bedoelingen en ging furieus in de aanval. De gastheren probeerden een snelle treffer te forceren en een wankele Hoogeveense defensie wist daar in eerste instantie geen raad mee. Er werd paniekerig uitverdedigd voor zover er over uitverdedigen gesproken kon worden. Hoogeveen kwam nauwelijks over de middellijn in die eerste fase. Rheden bleef aandringen. De lijstaanvoerder stond met de rug tegen de muur. Doelman Sies Wever werd veelvuldig beproefd. Zo moest de Hoogeveense goalie eerst een knal van aanvaller Henk ten Kate onschadelijk maken en slechts enkele minuten later dwong Hendriks Wever tot een uiterste krachtsinspanning.

PAAL

Onafgebroken golfden de aanvallen op het Hoogeveense doel, maar de blauwwitte achterhoede bleef, zij het met moeite, overeind. Opnieuw moest Wever in aktie komen toen Gerard Maarssen diep in het strafschopgebied was gepenetreerd. De Hoogevener ranselde de inzet van de Rhedense middenvelder bekwaam uit zijn doel. Even daarvoor behoedde het houtwerk Hoogeveen voor een treffer, nadat Hendriks uit een mele van spelers plotseling uithaalde.

ONNAUWKEURIG

Hoogeveen kon tegen deze aanvalsdriften van de gastheren, maar weinig terug doen.Hat antwoord van de Paauwe-formatie bleef uit. De counter-pogingen van de Drenten konden door het onnauwkeurig passen, tijdig worden onderschept. Een reeele scoringskans was er in de 28e minuut weggelegd voor Dick Matser. In vrijstaande positie verlengde hij een pass van Maarssen, maar zijn schot miste de juiste richting. Even later mocht hij het opnieuw proberen maar ook toen faalde de Rhedense middenvelder. De eerste en overigens ook enige mogelijkheid voor de Hoogeveners ontstond in de 34e minuut. Voor het eerst had een uitval succes. Henk Eefting was op links alleen doorgebroken en vond alleen keeper Bosman nog op zijn weg. Het schot van Eefting kwam via de Rheden-goalie bij de Haas terecht, doch deze Hoogeveense aanvaller, die een betere indruk maakte dan vorige week, verzuimde raak te schieten.

BESLISSEND 

Daar bleef het in de eerste helft bij, want Rheden stond nieuwe aanvallen niet meer toe. Het doel van Hoogeveen werd voortdurend bestookt, maar tot het beslissende schot kwam men niet, ook al doordat Wever weer in een glanzende vorm stak. Enkele minuten voor rust kon hij nog juist een inswinger van ten Kate met zijn vingertoppen over de lat tikken.

BENAUWEND 

In het tweede bedrijf wist Hoogeveen wat meer aan de benauwende greep van de thuisclub te ontsnappen. Kon Rheden in de eerste 45 minuten vrijwel moeiteloos een aanval opbouwen, na de thee werd er door de gasten dusdanig gestoord, dat van een soepel opgezette aanval door Rheden nauwelijks sprake meer was.

BALVERLIES

Balverlies in de achterhoede van de gastheren, waarna de Hoogeveense spitsen gretig toehapten, was er de oorzaak van dat de blauwwitte formatie meer kansen kreeg. Een combinatie tussen Smid en de Haas strandde evenwel op de goed keepende Dick Bosman, maar door deze mogelijkheid kregen de Hoogeveners weer moed.De falende spits bij Rheden Fred van de Berg werd halverwege de tweede helft vervangen door Jan Woudenberg.Doch ook deze wissel bracht Rheden niet het gewenste succes. Voor Henk ten Cate was er nog een schietkans maar ook hij faalde volkomen. Van de slagvaardigheid waarmee Rheden in de eerste helft te werk ging,was nu niets meer over. Ook al doordat de aanvalspogingen werden onderbroken. Dat daarbij niet altijd volgens de regels van het spel werd gespeeld behoeft geen nader betoog. Menigmaal moest Jan Zwart zijn tegenstander uitschakelen door hem tegen de grasmat te werken. Dat was ook scheidsrechter Jansen niet ontgaan en een overtreding van Zwart in de 75e minuut zag de arbiter niet door de vingers, waardoor de Hoogevener werd geboekt.

WISSEL

Nadat Smand een scoringskans bij uitstek had gemist werd hij vervangen door Rene Koopman. Vijf minuten later wisselde Hoogeveen opnieuw. De Haas verliet het veld om plaats te maken voor Dik van der Sleen. De slotfase was enerverend. De Hoogeveens aanvalsmachine draaide even als vanouds. Kansen waren er nog voor Smid en Eefting, maar deze konden niet worden benut. Rheden had het hoofd al in de schoot gelegd. Arbiter Jansen maakte aan de onzekerheid na precies negentig minuten een einde door voor de laatste maal in dit duel zijn fluit naar de mond te brengen.

Stand Hoofdklasse B:

Hoogeveen 26-35
Rheden 26-33
Haaksbergen 26-31
Emmen 26-29
Hubert Sneek 26-29
DOS'19 26-29
Achilles'12 26-27
Weber Germancus 26-24
Quick'20 26-24
Ede 26-23
De Treffers 26-23
Rohda 26-21
Friesland 26-19
Enschedese Boys 26-17

Incident Sies Wever

Geen betaald voetbal in Hoogeveen
Sies Wever weg bij Hoogeveen

HOOGEVEEN - De voetbalver. Hoogeveen zal geen gebruik meer maken van de diensten van doelman Sies Wever. Dit besloot het bestuur gisteravond tijdens een vergadering, waarbij ook trainer Bas Paauwe jr. aanwezig was. Dit besluit is o.a. een gevolg van een conflict met de Hoogeveense goalie die al eerder te kennen had gegeven bij Hoogeveen te willen vertrekken. Hierdoor zal de reserve-doelman Henk Klaster in de na-competitie om het landskampioenschap het doel van de Hoogeveners verdedigen. Klaster zal zondag tegen VUC in Den Haag al bij de blauwwitten onder de lat staan.

Wever niet tegen VUC

HOOGEVEEN - Tenzij er wonderen gebeuren, begint Hoogeveen tegen VUC aan de nacompetitie om het landskampioenschap voor zondagamateurs zonder doelman Sies Wever. Trainer Bas Paauwe jr. wil een punt zetten achter deze al lang slepende controverse. “Ik vind het jammer, want ik had graag op een andere manier van Sies afscheid genomen. Als ik hem nu echter opstel, lijkt het net alsof de vereniging hem geld heeft gegeven. En dat kan natuurlijk niet."

Sies Wever wil geld zien: 7500 gulden voor vier wedstrijden 

HOOGEVEEN - In Hoogeveen is de vreugde over het behalen van het kampioenschap in de Hoofdklasse B van de KNVB nog maar nauwelijks verwerkt of de stad staat opnieuw op stelten. Ditmaal echter door een minder prettige zaak. Doelman Sies Wever heeft niet alleen laten doorschemeren van plan te zijn de vereniging te verlaten, maar bovendien wil hij slechts onder bepaalde voorwaarden tijdens de komende strijd om de landstitel het doel verdedigen. De kundige goalie wil 7500 gulden zien. Oorzaak van alle opwinding is een aantal problemen die zich tijdens de training tijdens de competitie hebben voorgedaan. Indertijd is besloten de zaken na de laatste wedstrijd uit te praten. Dat is niet gelukt met als gevolg dat Wever zich star opstelt. Trainer Bas Paauwe hoopt dat Wever zo eerzuchtig is dat hij zich bedenkt. “Dinsdag moet ik het echter weten. Als Sies niet meewerkt, moet ik Klaster op het grote werk voorbereiden." Het is overigens niet denkbeeldig dat Wever in het betaalde voetbal terugkeert. Trainer Hollink van Heracles: Sies heeft mij gebeld. Ik heb zijn telefoonnummer. Als wij hem zouden kunnen gebruiken, laten we wel iets van ons horen.

VUC - Hoogeveen (30-04-1978) - Uitslag: 0-0

Hoogeveen pakt punt bij VUC

DEN HAAG -  Hoogeveen heeft in de strijd om de titel bij de amateurs een zeer verdienstelijk resultaat geboekt door tegen VUC in Den Haag een kostbaar punt te pakken. Voor de Haagse formatie betekende de einduitslag uiteraard een teleurstelling. Bij monde van trainer van de Lubbe gaven de Hagenaars na afloop ruiterlijk toe op een kleine overwinning te hebben gerekend.Van deze veronderstelling was men in ieder geval niet geheel ten onrechte uitgegaan in Den Haag. Slechts een keer verloor VUC dit seizoen op eigen terrein en ook het doelsaldo van de beide teams sprak boekdelen, waarbij de Haagse formatie in het voordeel was.

Toch behoefde Hoogeveen in deze wedstrijd weinig onder te doen voor de thuisspelende club. Weliswaar wist VUC in de loop van het duel een veldoverwicht op te bouwen, de counters van de Hoogeveners waren zeker niet ongevaarlijk. Grote uitblinker was gistermiddag Jan Smid, die vooral opviel door op alle fronten, waar dit nodig bleek, bijstand te verlenen. Zowel in de aanval als in de verdediging droeg de blonde Hoogevener zijn steentje bij.

 

Hoogeveen startte gistermiddag zonder Karel Liklikwatil. Zijn plaats in de defensie werd ingenomen door Ron de Haas, die tot taak had de snelle Alkemade in bedwang te houden. In de voorhoede debuteerde gistermiddag Emme Latureka, die in de tweede helft vervangen werd door Arnold Sikken. Rene Koopman deed het zeker niet onverdienstelijk met name in het eerste half uur van het duel.

Kansen waren er voor beide partijen. Jan Smid schoot in die eerste minuten een vrije trap in de uiterste bovenhoek. De Haagse doelman van der Meer kon dit schot ternauwernood overtikken. Slechts luttele minuten later waren er kansen voor Latureka en Koopman. Eerstgenoemde raakte de bal maar half, terwijl Koopman zijn inzet tot corner zag verwerkt. Gezien dit aantal kansen was Hoogeveen niet de mindere van VUC. Een opgelegde mogelijkheid ontstond er na twintig minuten voor Alkemade, maar de Haagse spits knalde een voorzet hoog over. Een tweede reeele scoringskans was er voor Cees Mol, doch zijn inzet kon op het nippertje door Henk Klaster worden gepareerd. Het gevaar was echter nog niet geweken. In de rebound kon Winkels ongehinderd inschieten, maar ook deze Haagse spits faalde volkomen door naast te schieten.

Ook in de tweede helft wist VUC de lichte veldmeerderheid, die het had niet uit te buiten. Het schortte de Haagse formatie vooral aan de nodige nauwkeurigheid. In de voorste linies werd te weinig gebruik gemaakt van de lengte in de ploeg.

Ook Hoogeveen kreeg in het tweede bedrijf nog een ideale mogelijkheid om de score te openen. Uit een combinatie Smid en Smand, was het eerstgenoemde, die de Haagse verdediging op het verkeerde been zette en oog in oog verscheen met doelman van der Meer. Deze reageerde echter attent op de schuiver van Smid. Bij VUC werden in de tweede helft Winkels en Bok vervangen door respectievelijk Lenzen en van Dorp. Ook deze wissels brachten de Hagenaars niet het gewenste succes, al scheelde het zes minuten voor tijd niet veel. Een vrije trap vanaf het middenveld, genomen door Pim Westgeest ketste tegen de paal, waarna de bal voor het doel caramboleerde en nog juist kon worden weggewerkt.

Doelman Henk Klaster, die soms onzeker opereerde, ging bij deze aktie niet helemaal vrijuit. Niet geheel onbegrijpelijk, daar Klaster voor het eerst vanaf het begin meedraait, nu Sies Wever bij Hoogeveen onder de lat verdwenen is.

Scheidsrechter: Roelofsen. Toeschouwers: 4000.
Opstelling Hoogeveen: Klaster; De Haas, Boersma, Bulder, Hoveling; Smid, Smand, Benjamins; Koopman, Eefting, Laturake (Sikken)

Hoogeveen - Geldrop (04-05-1978) - Uitslag: 1-4

Hoogeveen tegen Geldrop 

Door Peter van Putten

HOOGEVEEN - Heel even heeft Hoogeveen gisteren in een nieuw wonder geloofd. Dat was in de eerste helft in de ontmoeting met Geldrop toen Jan Smid met een puntgaaf doelpunt de strijd om de nationale voetbaltitel voor zondagamateurs een sensationele wending dreigde te geven. De als absolute underdog gestarte Hoogeveen-formatie leek wederom toe te slaan. Zo ver kwam het uiteindelijk echter toch niet. Door te profiteren van twee persoonlijke fouten en twee organisatorische blunders gelukte het Geldrop vier keer te scoren (1-4) Een verdiende overwinning, maar wel een beetje geflatteerd. Met wat geluk had Hoogeveen verder kunnen komen. Niemand van de 3500 toeschouwers kon evenwel ontkennen dat Geldrop de betere ploeg was. Weliswaar werd ook door de bezoekers geen hoogstaand spel gedemonstreerd, maar spelers als Luyben, Notten en Ketelaars demonstreerden al snel over de nodige kwaliteiten te beschikken. Hoogeveen trad in dezelfde formatie aan als in de ontmeoting tegen VU C. Gedwongen door de omstandigheden liet ook trainer Paauwe zijn mannen behoudend spelen. Geldrop nam in deze beginfase eveneens weing risico - twee spitsen en een mannetje meer op het middenveld - waardoor zich een tam duel ontwikkelde.

De defensies bleven dan ook zonder veel moeite overeind. Het was daardoor des te opmerkelijker dat een serie fouten de doelpuntenproduktie op gang hielp. Het begon in de 27e minuut. De goed in vorm zijnde Jan Smid pikte een verkeerde terugspeelbal op van Ketelaars en liet doelman Vermeulen kansloos: 1-0. Dat gebeurde op een moment dat Hoogeveen via Koopman, Laturake en de nuttige, hardwerkende Eefting enkele kleine kansjes had laten liggen. Lang plezier had Hoogeveen niet van de voorsprong. Vier minuten later mocht Senders op de rand van het strafschopgebied een handig uitgelokte vrije schop nemen. Via Loeffen en de muur kwam de bal bij de geheel vrijstaande Luyben die Klaster kansloos liet: 1-1. Reden voor trainer Paauwe om later te verklaren dat Drentse voetballers hardleers en vergeetachtig zijn. Alle op de training doorgenomen lessen waren inderdaad kennelijk vergeten. Anders zou het onderscheppen van de beslissende pass geen problemen hebben kunnen geven.

 

In de 40ste minuut werd de strijd in wezen al beslist. En opnieuw ging de verdediging in de fout. Gehinderd door Doeze besloot gelegenheidsback de Haas een hoge voorzet van grote afstand op zijn doelman terug te koppen. Hij maakte prompt een doelpunt waarvan hij als aanvaller alleen maar kan dromen: 1-2. Hoogeveen veranderde prompt van taktiek. De Haas schoof op naar het middenveld, Benjamins hield de rechterverdedigingsflank in de gaten en ook de goed werkende maar veel solerende Boersma ging zich meer met het aanvallende werk bemoeien. Dat had kort voor rust bijna succes. Boersma speelde Koopman knap vrij, maar deze spits slaagde er niet in de doelrijpe kans te benutten. Na de hervatting kwam Geldrop op het bekende fluweel. In de 50ste minuut ging Benjamins in de fout en had Ketelaars geen moeite Henk Klaster te verschalken: 1-3. Hoogeveen was definitief verslagen. Ook het vervangen van Laturake en Koopman door Mensing en Siemering zette geen zoden aan de dijk. Mensing begon goed, trok gaten en maakte de bal enkele keren goed vrij, maar dat hielp allemaal niet meer. Geldrop zette naarmate de tijd verstreek een paar verdedigers meer in (van Moorsel voor van Vroenhoven en Snoek voor Senders) en hanteerde voorts het wapen van de counter. Luyben maakte van de door Hoogeveen noodgedwongen gegeven ruimte tenslotte gebruik om de eindstand op 1-4 te bepalen.

Reden voor de glunderende Geldrop-trainer Jeu van Bun te verklaren: Hoogeveen viel me wel tegen. Als je Smid uitschakelt is het met de club gebeurd. Wij hebben zelf overigens niet best gespeeld. Vooral onze verdediging was zwak, terwijl ik mijn spitsen te weinig heb gezien. Zijn collega Bas Paauwe jr. van Hoogeveen had wat het laatste betreft dezelfde klachten. Wij hebben het de tegenstander gemakkelijk gemaakt. Geldrop heeft de zege als het ware op een presenteerblaadje gekregen.

Scheidsrechter: Vos. Toeschouwers: 3500. Scoreverloop: 27. Smid 1-0, 31. Luyben 1-1, 40. De Haas (eigen doel) 1-2, 50. Ketelaar 1-3, 76. Luyben 1-4.
Opstelling Hoogeveen: Klaster; De Haas, Boersma, Bulder, Hoveling; Smid, Smand, Benjamins; Koopman (Siemeling), Eefting, Laturake (Mensingh).


Hoogeveen - VUC (15-05-1978) - Uitslag: 1-0

Hoogeveen terug in kampioensrace

door Peter van Putten

HOOGEVEEN - Trainer Bas Paauwe jr. grinnikte tevreden na afloop van de ontmoeting Hoogeveen-VUC (1-0) in het kader van de nacompetitie om het landskampioenschap voor zondagamateurs. Ik heb vooraf niet veel hoeven zeggen om de jongens optimaal te motiveren. Het was voldoende enkele knipsels van kranten uit Den Haag te laten circuleren, zo sprak hij. Het was inderdaad een typisch voorbeeld van in de praktijk toegepaste psychologie. De bedoelde knipsels bevatten namelijk zinsneden van VUC-trainer van der Lubbe, waarin hij opmerkte dat Hoogeveen maar boerenkoolvoetbal speelde.

Hoewel de niet als bescheiden overkomende van der Lubbe steeds weer herhaalde dit soort teksten niet geslaakt te hebben, was het kwaad al geschied. De kreet boerenkoolvoetbal werkte op Hoogeveen als de bekende rode lap op de stier. Optimaal gemotiveerd werd vanaf het beginsignaal van de overigens zwak leidende scheidsrechter G. van der Linden uit Eindhoven met grote felheid de aanval gezocht. Het was dan ook niet verwonderlijk dat dit resulteerde in een overwicht. Hoewel het aantal kansen beperkt bleef werd wel duidelijk dat de fysiek sterke VUC-formatie het moeilijker kreeg dan was voorzien. Ook al omdat Jan Smid in deze wedstrijd goed gesteund werd. Hoveling bleek een uiterst betrouwbare verdediger, Boersma een sterke organisator van de eerste linie, terwijl ook Henk Eefting zich voortreffelijk manifesteerde. Met dit kwartet groeiden de meeste andere spelers naar een vorm die in deze nacompetitie nog niet was vertoond. Volkomen terecht werden de vele initiatieven beloond met een doelpunt. Na een in de 22e minuut afgeslagen VUC-aanval speelde Mensing de bal ineens diep waar plotseling Jan Smid - wie anders - opdook. In eerste instantie liep de aanval dood op de uitgelopen doelman van der Meer, maar in de rebound had Smid toch succes: 1-0. Op dat moment bleek hoe de Hoogeveen-spelers zichzelf wilden bewijzen. Onder aanvoering van Smid renden zeker vier Hoogeveners langs de Haagse dug-out onder het uitstoten van de oorlogskreet boerenkoolvoetbal. Hoogeveen bleef voorlopig heerser van het veld. Pas na een half uur, toen felle slagregens het veld spekglad hadden gemaakt, kwam VUC enigszins terug. Dat uitte zich ondermeer in uitgespeelde kansen voor Wim Alkemade en Mol die de bal hoog over het doel joegen. Ook een kort voor rust door Roos gelost lastig schot trof geen doel, omdat Klaster de baan van het schot uitstekend had beoordeeld. Na de hervatting speelde VUC precies in de kaart van Hoogeveen. In een poging de achterstand ongedaan te maken werd meer pressie uitgeoefend. Hoogeveen kreeg echter daardoor alle gelegenheid via de counter terug te slaan. Met bij vlagen uitstekend spel werd goed uitverdedigd waarna met gave dieptepasses de voorhoede aan het werk werd gezet. In dit soort situaties bleek overduidelijk dat dit VUC een kwetsbare ploeg is. De lange verdedigers kwamen dikwijls snelheid te kort. In het soms te harde duel - de arbiter liet het te vaak bij vermanende woorden en was met het beoordelen van de free-kick weinig gelukkig - besloot VUC-trainer van der Lubbe de door Ajax aangetrokken en dolgedraaide Rob Alkemade te vervangen door Ton Lensink. Later bracht hij ook Hans Hoek in het veld voor de kansloze topscorer Cees Mol die zich geen raad wist met de verdedigende taktiek van Hoogeveen waar Boersma en de al 35-jarige Bulder in het centrum nagenoeg onpasseerbaar bleken. Lensink was tenslotte de enige Hagenaar die een goede kans kreeg. Doelman Klaster redde echter fraai. Voor de rest waren de echte doelrijke mogelijkheden alleen voor de gastheren weggelegd. Henk Eefting, Jan Smid, de wisselvallige Ruud Mensing, Koopman en Smid hielden op het beslissende moment het hoofd echter niet koelbloedig genoeg. VUC was echter te onmachtig om het Hoogeveen nog echt moeilijk te maken. Weliswaar verdween in de laatste seconden de bal in de Hoogeveen-doelmond, maar het was de arbiter niet ontgaan dat er een overtreding tegen Klaster was begaan. Voor de gemotioneerde VUC-trainer was de klap hard aangekomen. Toch hield hij vol dat zijn club eigenlijk de beste was. Ook ontkende hij nog eens het woord boerenkoolvoetbal te hebben laten vallen. Reageerde de verheugde Bas Paauwe jr.: Hij lijkt me er toch best toe in staat. Vanuit de dug-out schreeuwde hij naar de scheidsrechter: je komt zeker uit Eindhoven. De Zwollenaar gaf daarmede te kennen dat zijn collega kennelijk bepaalde belangen zag veroorzaakt door de geografische ligging van Eindhoven en Geldrop, waar de derde participant in deze competitie vandaan komt. Geldrop dat nu de beste kans heeft op de titel. Hoogeveen moet zondag van Geldrop winnen om de zekerheid te hebben dat de race nog even voortduurt. Bij een gelijkspel zijn de kansen minder. Dan is Hoogeveen afhankelijk van het resultaat VUC-Geldrop. Zouden de Hagenaars winnen dan krijgt deze competitie ook nog een vervolg.

Scheidsrechter: Van der Linden. Toeschouwers: 2300. Scoreverloop: 22. Smand 1-0
Opstelling Hoogeveen: Klaster; De Haas, Boersma, Bulder, Hoveling; Benjamins, Smid, Eefting; Koopman, Smand, Mensingh

Geldrop - Hoogeveen (21-05-1978) - Uitslag: 1-2

Karakter Hoogeveen geeft doorslag voor winst tegen Geldrop 

GELDROP /HOOGEVEEN - Hoogeveen heeft de laatste kans om nog een belangrijke rol te kunnen blijven spelen in de strijd om de landstitel bij de amateurs volledig benut. Nadat de eerste wedstrijd tegen de Brabanders door een serie blunders op vrij schlemielige wijze werd verloren, zo werd gisteren Geldrop tot capitulatie gedwongen. Het karakter bij Hoogeveen was gistermiddag van doorslaggevende betekenis voor de winst van de Drentse hoofdklasser. De wijze waarop de blauwwitten na de achterstand terug kwamen, dwong respect af. Daar zag het er in het eerste kwartier echter niet naar uit. Geldrop schoot uit de startblokken met een stormachtig offensief en na de openingstreffer leken de pupillen van trainer Jeu van Bun regelrecht af te stevenen naar een hogere eindscore.

Vooral in de eerste fase van de strijd hadden de Geldroppers het best hun zenuwen in bedwang. Hoogeveen werd veelal teruggedrongen op de eigen helft en zag vooralsnog weinig kans het de thuisclub lastig te maken. Slechts een hoekschop van Jan Smid verdiende de nodige aandacht van de Geldropse defensie.

 

Nadat Gerrie van Berlo in de 7e minuut naast had gekopt en Pierre Luyben zijn visitekaartje had afgegeven met een knap afstandschot, was het in de twaalfde minuut wel raak. Van Berlo verlengde een hoekschop, waarna Hans Senders met het hoofd de bal achter Klaster prikte, 1-0. Geldrop probeerde door te stoten en in de vijftiende minuut leek er opnieuw succes weggelegd voor de Brabantse formatie. Doelman Henk Klaster kon nog juist een kopbal van Van Berlo ongedaan maken. Met een schot van Senders in het zijnet kwam voorlopig een einde aan de aanvalsdriften van de gastheren.

Hoogeveen vocht verbeten terug en deze vechtlust leverde de blauwwitten ook het gewenste succes op. De nervositeit was inmiddels geweken, waardoor de Paauwe-formatie meer greep op het spel kreeg. Uitblinker Karel Liklilwatil pikte in de twintigste minuut een dieptepass van Yme Boersma op en tussen twee verdedigers in knalde de Hoogeveense spits het leer achter doelman Willy Vermeulen, 1-1.

Het was het verdiende loon voor de niet aflatende Drenten. Deze snelle tegentreffer hadden de Geldroppers niet verwacht en de Brabantse formatie maakte een geslagen indruk. De gastheren gingen verkrampt spelen, als gevolg van het feit dat nu zij de zenuwen niet de baas waren.

Dit in tegenstelling van Hoogeveen, dat onverstoorbaar door ging voor een beter resultaat en op dat moment ook de meeste aanspraken daarop kon maken. Verwonderlijk was het derhalve niet, dat Hoogeveen ook meerder mogelijkheden kreeg. Zo werd Ruud Mensing nog eens gelanceerd, doch de Hoogeveense spits, die in de tweede 45 minuten wel doel zou treffen, schoot nu jammerlijk in het zijnet.

Kenmerkend voor het spel van Geldrop in de laatste fase van de eerste helft, was een voorzet van Hans Senders, die voor open doel rolde, doch door iedereen werd gemist. Vijf minuten voor het rustsignaal van Scheidsrechter Jansen uit Rotterdam, die nogal eens nadrukkelijk blijk gaf van zijn aanwezigheid, moest Ron de Haas geblesseerd het strijdperk verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door Jan Zwart.

Ook na de thee bleef het sukkelen geblazen met de thuisclub. Het liep allesbehalve gesmeerd bij Geldrop, dat met een haperende frontlinie niet meer tot scoren kon komen. De lange Gerrie van Berlo zag nog wel kans met een schot het de Hoogeveense goalie lastig te maken, het bleven pogingen, die met de moed der wanhoop werden ondernomen.

Nee, bij Hoogeveen waren de zaken duidelijk beter geregeld. Kenmerkend voor de wanorde in de Geldropse defensie was de vrijheid die Ruud Mensing genoot. Hij maakte daar dan ook dankbaar gebruik van toen hij uit een voorzet van Liklilwatil ineens inknalde en het leer achter de vertwijfeld grabbelende doelman Vermeulen deponeerde, 1-2.

Ook na deze treffer konden de Geldroppers aanvallend geen krachtige vuistmaken, al kreeg men wel mogelijkheden. Hoogeveen trok zich terug om de voorsprong te consolideren. Johan Keetelaars dwong Klaster tot een duik in de uiterste hoek en niet veel later moest de Hoogeveense goalie opnieuw in actie komen toen dezelfde Keetelaars een vrije trap in de uiterste hoek schoot. Klaster kon het projectiel ternauwernood tot corner verwerken. Voordat Pierre Luyben een opgelegde mogelijkheid om zeep hielp waren Senders en van Vroenhoven inmiddels bij Geldrop uit de gelederen verdwenen. Zij werden respectievelijk vervangen door Snoek en van Moorsel.

In de slotfase was het diverse malen spitsuur in het Hoogeveense strafschopgebied, maar de Drentse defensie bleef overeind, zij het soms met kunst en vliegwerk. Zo moest Mensing een inzet van Luyben van de doellijn wegwerken. Van Berlo knalde nog eens naast en eenzelfde lot onderging een schot van Pierre Luyben. Geldrop bleek evenwel niet in staat de geboden kansen te benutten. Ook niet toen Klaster een voorzet van Van Vroenhoven niet klemvast pakte en Loeffen toesnelde om alsnog toe te slaan.

De counters van Hoogeveen bleven echter de aandacht van de Geldropse defensie opeisen. Een prachtige en tevens laatste mogelijkheid om verder afstand te nemen van Geldrop kreeg Hoogeveen vlak voor tijd. Via Smid en Liklilwatil belandde de bal bij Roel Smand, die helemaal vrij slechts naast schoot. De zege ging tenslotte naar de ploeg die daar het meeste recht op had en dat was zonder twijfel Hoogeveen.

Geldrop-Hoogeveen 1-2.
Scheidsrechter: Jansen. Toeschouwers: 3500. Scoreverloop: 16. Senders 1-0, 21. Liklikwatil 1-1, 55. Mensingh 1-2.
Opstelling Hoogeveen: Klaster; De Haas (Zwart), Boersma, Bulder, Hoveling; Smid, Benjamins, Eefting; Liklikwatil, Smand, Mensingh.

Hoogeveen landskampioen (28-05-1978)

HOOGEVEEN - Een unieke gebeurtenis in de (voetbal)geschiedenis van Hoogeveen. Dat kan zonder meer gezegd worden van de feestelijke intocht van landskampioen Hoogeveen gisteravond.

Duizenden Hoogeveners gaven op ondubbelzinnige wijze blijk van hun waardering voor de prestaties van de pupillen van trainer Bas Paauwe jr. De gehele selektie was gisteren naar Den Haag afgereisd om daar de voor Hoogeveen zo belangrijke ontmoeting tussen VUC en Geldrop bij te wonen. Het behoeft uiteraard geen nader betoog, dat spelers en bestuur na afloop van het duel, dat door de Hagenaars met 3-0 werd gewonnen, in een ware feeststemming verkeerden. Door het veroveren van de landstitel bij de zondagamateurs lijkt nu de wens van Hoogeveen om deel te nemen aan de strijd om het algemeen kampioenschap tegen het Asser ACV in vervulling te gaan. De wijze waarop gisteravond het elftal werd onthaald overtrof alle verwachtingen. Honderden mensen waren al om half acht naar de Schutstraat gekomen. De menigte groeide echter langzaam uit en toen de landskampioen in een open wagen om ongeveer acht uur vanaf de Schutstraat startte, waren er al vele honderden bijgekomen. De hossende en deinende massa, voorafgegaan door de Hoogeveense Harmonie, verplaatste zich in de richting van de Hoofdstraat, waarna de Bilderdijklaan volgde. Vervolgens werd koers gezet naar Hotel Homan, waar het feest zou worden voortgezet. De wethouders Huisjes en Diephuis en gemeentesecretaris Geldhof wachtten hier de kersverse landskampioen op. Menige vreugdedans werd gisteravond gemaakt in Hotel Homan, dat voor deze gelegenheid op een volle bak had gerekend. Het uitbundige feest zou nog tot in de kleine uurtjes worden voortgezet en kan wellicht als een generale worden gezien voor de eventuele algemene landstitel.

Algeheel kampioenschap van Nederland (10-06-1978)

10-06-1978: Hoogeveen-ACV 0-1.

Toeschouwers: 4000. Scoreverloop: 35. Soumeru 0-1.

Opstelling Hoogeveen: Klaster; De Haas, Boersma, Bulder, Hoveling; Smid, Benjamins, Eefting; Liklikwatil, Smand, Mensingh.

17-06-1978: ACV-Hoogeveen 2-0.

Toeschouwers: 4500. Scoreverloop: 25. Schipper 1-0, 77. Veneboer 2-0. (ACV kampioen)

Opstelling Hoogeveen: Klaster; De Haas, Boersma, Bulder, Hoveling; Smid, Benjamins, Eefting; Siemeling, Smand, Mensingh (Lunenborg).


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!